INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Merenje osmeha grada (video)

16.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Grad čine ne samo zgrade, ulice i trgovi, već, pre svega, ljudi. Grad će biti prijatniji i lepši ukoliko su njegovi stanovnici pozitivni.

Fühl-o-meter/Public Face je interaktivna umetnička instalacija kojom se meri raspoloženje u gradu u kome je postavljena pomoću osvetljenog monumentalnog Smajlija. Ovaj urbani emotikon rad je nemačkih umetnika Ričarda Vilhelmera (Richard Wilhelmer), Juliusa fon Bizmarka (Julius von Bismarck) i Benjamina Mausa (Benjamin Maus).

On precizno prenosi osećanja građana grada domaćina prema "podacima raspoloženja" koji su dobijeni pomoću integrisanog softvera koji analizira fotografije lica prolaznika i na osnovu njih stvara emotikone. Sofisticirani softver je razvijen na Fraunhofer Institutu. Fotografije se generišu pomoću digitalnog foto-aparata koji je usmeren na određenu lokaciju. Mehaničke armature oblikuju izraze lica u realnom vremenu, čineći ih naizmenično srećnim, tužnim ili indiferentnim.

Instalacija je prvo obrađivala atmosferu grada Berlina gde je bila postavljena na Gasometru. Trenutno se nalazi na vrhu svetionika na ostrvu Lindau, na visini od osam metara.

Podaci, fotografije i video-zapis preuzeti su sa sajtova The Atlantic Cities i Pogledaj to

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;