INFONET-468X60-BANNER

Istraživački centar Univerziteta Žisju u Parizu

25.11.2011. | AL

Arhitektonski biroi BIG i OFF, inženjerska firma Buro Happold, konsultanti Michel Forgue i ekološki inženjer Franck Boutte predstavljaju pobednički tim koji će projektovati novi istraživački centar za Sorbonski naučni univerzitet "Univerzitet Pjera i Marije Kiri" (University Pierre et Marie Curie) u Parizu.

Novi multidisplinarni istraživački centar, Paris PARC, nalazi će se između Žan Nouvelovog Instituta arapskog sveta i otvorenog zelenog parka Žisju kampusa. Centar će postati značajni dodatak za kampus, ojačaće međunarodnu privlačnost i otvorenost vodećeg francuskog Univerziteta za nauku i medicinu. Objekat će okupiti akademske naučnike i poslovnu zajednicu, ujedno ga povezujući vizuelno i fizički sa gradom Parizom. Pobednički tim je nagrađen kao najbolji među predlozima MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella i Peripherique.

Paris PARC se nalazi na vizulenoj osi Katedrale Notr Dam u gustom kontekstu univerzitetskih zgrada koje datiraju iz različitih istorijskih perioda. Biro BIG je predložio izgradnju geometrije koja se prilagođava specifičnim uslovima svih susednih strana, optimizovanu za dnevno svetlo, vizuelni identitet i pristupačnost. Trodimenzionalni omotač se povlači iz okolnih fasada, otvara ka trgu Instituta arapskog sveta (Institut du Monde Arabe) i parku, i nabora u javno dostupni krovni pejzaž, što je rezultiralo prilagođenom volumenu skulpturalne zgrade smeštene između simboličnih arhitektonskih spomenika univerziteta.

"Kao oblik urbanog eksperimenta Pariz PARC je otisak pritisaka svog urbanog konteksta. Umetnuta u super gustom kontekstu - u smislu prostora, javnih tokova i arhitektonske istorije - PARC je zamišljen kao lanac reakcija na razne spoljne i unutrašnje sile koje deluju na njega. Naduvan da bi dnevna svetlost i vazduh ušli u srce objekta, kompresovan da obezbedi dnevno svetlo i poglede za susedne učionice i spavaonice, podignut i dekompresovan da dozvoli javnosti prilaz sa trga i parka i na kraju nagnut da odražava spektakularni pogled pariskog horizonta i Notr Dama parižanima." Ovo je ukratko opis projekta koje je dao osnivač arhitektonskog biroa BIG, Bjark Ingels (Bjarke Ingles).

Centralni kanjon obezbeđuje dnevno svetlo i vizuelnu konekciju između laboratorija i kancelarija. U atrijumu kaskada neformalnih javnih prostora vodi ka javnoj krovnoj terasi i klubu centra. Javne stepenište koje vode ka krovu nude šansu opažanja u aktivnosti laboratorija koje su podeljene transparentnim zidovima u celoj zgradi, kako bi se obezbedila vizulena konekcija između radnih prostora. Viši nivoi centra imaju panoramski pogled ka Katedrali Notr Dam i celom Parizu.

"Mi predlažemo zgradu koja stvara oprimalne uslove za susrete i razmenu među akademicima i posetiocima Paris PARC-a. Kao naučni inkubator nova zgrada će obezbediti okruženje za negovani rast kultura i razmena ideja - kroz unutrašnji miks laboratorija, istraživačkih centara i prostora za neformalne sastanke, kao i kroz ponovno spajanje sa javnim životom grada", kaže Andreas Klok Pedersen, partner u arhitektonskom birou BIG.

Paris PARC postaje interfejs između života u kampusu i gradskog života ujedinjavajući Žisju kampus sa gradom Parizom. Spektakularni pogled ka Notr Dam katedrali je doveden u svakodnevni život objekta kroz velike panoramske prozore, dok je fasada prema trgu blago nagnuta i ogleda sliku katedrale koja postaje vidljiva u nivou očiju na trgu, metafizički spajajući objekat sa istorijskom lokacijom.

Detalji projekta:

Lokacija: Paris, Francuska
Tip objekta: Obrazovni - javni
Arhitekta: BIG, OFF
Klijent: UPMC University
Površina: 15.000 kvadratnih metara
Status: Prva nagrada na konkursu

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;