INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Istraživački centar Univerziteta Žisju u Parizu

25.11.2011. | AL

Arhitektonski biroi BIG i OFF, inženjerska firma Buro Happold, konsultanti Michel Forgue i ekološki inženjer Franck Boutte predstavljaju pobednički tim koji će projektovati novi istraživački centar za Sorbonski naučni univerzitet "Univerzitet Pjera i Marije Kiri" (University Pierre et Marie Curie) u Parizu.

Novi multidisplinarni istraživački centar, Paris PARC, nalazi će se između Žan Nouvelovog Instituta arapskog sveta i otvorenog zelenog parka Žisju kampusa. Centar će postati značajni dodatak za kampus, ojačaće međunarodnu privlačnost i otvorenost vodećeg francuskog Univerziteta za nauku i medicinu. Objekat će okupiti akademske naučnike i poslovnu zajednicu, ujedno ga povezujući vizuelno i fizički sa gradom Parizom. Pobednički tim je nagrađen kao najbolji među predlozima MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella i Peripherique.

Paris PARC se nalazi na vizulenoj osi Katedrale Notr Dam u gustom kontekstu univerzitetskih zgrada koje datiraju iz različitih istorijskih perioda. Biro BIG je predložio izgradnju geometrije koja se prilagođava specifičnim uslovima svih susednih strana, optimizovanu za dnevno svetlo, vizuelni identitet i pristupačnost. Trodimenzionalni omotač se povlači iz okolnih fasada, otvara ka trgu Instituta arapskog sveta (Institut du Monde Arabe) i parku, i nabora u javno dostupni krovni pejzaž, što je rezultiralo prilagođenom volumenu skulpturalne zgrade smeštene između simboličnih arhitektonskih spomenika univerziteta.

"Kao oblik urbanog eksperimenta Pariz PARC je otisak pritisaka svog urbanog konteksta. Umetnuta u super gustom kontekstu - u smislu prostora, javnih tokova i arhitektonske istorije - PARC je zamišljen kao lanac reakcija na razne spoljne i unutrašnje sile koje deluju na njega. Naduvan da bi dnevna svetlost i vazduh ušli u srce objekta, kompresovan da obezbedi dnevno svetlo i poglede za susedne učionice i spavaonice, podignut i dekompresovan da dozvoli javnosti prilaz sa trga i parka i na kraju nagnut da odražava spektakularni pogled pariskog horizonta i Notr Dama parižanima." Ovo je ukratko opis projekta koje je dao osnivač arhitektonskog biroa BIG, Bjark Ingels (Bjarke Ingles).

Centralni kanjon obezbeđuje dnevno svetlo i vizuelnu konekciju između laboratorija i kancelarija. U atrijumu kaskada neformalnih javnih prostora vodi ka javnoj krovnoj terasi i klubu centra. Javne stepenište koje vode ka krovu nude šansu opažanja u aktivnosti laboratorija koje su podeljene transparentnim zidovima u celoj zgradi, kako bi se obezbedila vizulena konekcija između radnih prostora. Viši nivoi centra imaju panoramski pogled ka Katedrali Notr Dam i celom Parizu.

"Mi predlažemo zgradu koja stvara oprimalne uslove za susrete i razmenu među akademicima i posetiocima Paris PARC-a. Kao naučni inkubator nova zgrada će obezbediti okruženje za negovani rast kultura i razmena ideja - kroz unutrašnji miks laboratorija, istraživačkih centara i prostora za neformalne sastanke, kao i kroz ponovno spajanje sa javnim životom grada", kaže Andreas Klok Pedersen, partner u arhitektonskom birou BIG.

Paris PARC postaje interfejs između života u kampusu i gradskog života ujedinjavajući Žisju kampus sa gradom Parizom. Spektakularni pogled ka Notr Dam katedrali je doveden u svakodnevni život objekta kroz velike panoramske prozore, dok je fasada prema trgu blago nagnuta i ogleda sliku katedrale koja postaje vidljiva u nivou očiju na trgu, metafizički spajajući objekat sa istorijskom lokacijom.

Detalji projekta:

Lokacija: Paris, Francuska
Tip objekta: Obrazovni - javni
Arhitekta: BIG, OFF
Klijent: UPMC University
Površina: 15.000 kvadratnih metara
Status: Prva nagrada na konkursu

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;