INFONET-468X60-BANNER

Novo praznično osvetljenje Jelisejskih polja

24.11.2011. | Batiactu

 

Jelisejska polja (Champs-Elysées), prema mišljenju mnogih – najlepša avenija na svetu, kao i svake godine kite se osvetljenjem za praznične dane u decembru. Ove godine, reč je o projektu The Tree Rings (Prstenovi drveća), izabranog belgijskog studija ACT lighting desing. Dvesta stabala je opremljeno svetlosnim krugovima koji u prečniku imaju nekoliko metara, a koji su načinjeni od dioda mnogobrojnih kolornih efekata.

Završeno je sa girlandama i staklatitima od plavih LED-a koji su podsećali na pahuljice koje su Parižani imali za božićne praznika od 2007. godine. Ove godine, Jelisejska polja menjaju praznično osvetljenje od 23. novembra ove do 11. januara naredne godine. Pariska opština izabrala je projekat belgijskog studija ACT lighting design od 28 međunarodnih takmičara. Projekat se sastoji od oblačenja dvesta stabala na Aveniji u po tri LED kruga koji imaju više od 3m u prečniku, na visinama koje variraju od 4 do 7m. Koncept, neobičan i savremen, biće upotrebljen svakog narednog Božića do 2015. godine i svetleće od pet popodne do dva ujutro.

Instalacija vodi računa o životnom okruženju, a posebno o drveću koje je zasađeno na Aveniji. Prstenovi koji okružuju i osvetljavaju drveće tako su instalirani da ih ne dodiruju. Iluzija je pojačana jer izgleda kao da svetlosni krugovi plutaju oko drveća kao oreoli. Svaki krug je opremljen crvenim, plavim i zelenim diodama koje osvetljavaju kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost konstrukcije. Štaviše, mnogobrojni diskovi sa ogledalima su raspoređeni po granama na takav način da emitovana svetlost reflektuje u svim pravcima uprkos vetru. Pošto je svaki prsten moguće nezavisno programirati po pitanju boje, intenziteta i ritma, mogućnosti igranja sa osvetljenjem su bezbrojne.

Ekološki odgovorno osvetljenje

Ukupna količina struje koju ovo osvetljenje bude trošilo biće nadomešteno pojednakom proizvodnjom iz jedne solarne centrale u Zapadnim Pirinejima. Partnersko preduzeća Soitec proizvešće tako 31.000kWh, pre svega zahvaljujući pokretnim panelima tzv. trackers kojih je 26 i koji su instalirani u Tragasonu u centrali Themis.

Novo osvetljenje će trošiti električne energije koliko i osam domaćinstava od po četiri osobe koji žive u pariskim stanovima. To predstavlja smanjenje u odnosu na prethodna praznična osvetljenja, koja su već bila sa instaliranim LED-om niske potrošnje, ali su računi bili kao za devet porodica. Ukupno, dvesta prstenova čine 12.485 linearnih metara dioda. Ukupna cena iznosiće oko milion evra, od čega će 220.000 platiti grad Pariz, a ostatak troškova dele partneri i Komitet Jelisejskih polja.

Linkovi:

Povezani tekstovi na portalu Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;