Budućnost stanovanja – kuće na vodi

25.09.2007. | Ecoboot

Globalno zagrevanje stvara oštre vremenske prilike apokaliptičnih scenarija poplava koje postaju realnost u svim delovima sveta. Ovogodišnje poplave u Velikoj Britaniji, Indiji, Nepalu i Bangladešu učinile su da hiljade ljudi izgubi živote a milioni da ostanu bez svojih domova.

Holandija je specifična zemlja sa skoro polovinom teritorije ispod nivoa mora. Ovde su poplave sastavni deo života i upravo iz ove zemlje potiče jedno od mogućih rešenja. Kompanija Dura Vermer (Dura Vermeer) predložila je savršeno jednostavno rešenje – kuće na vodi. U kompaniji tvrde da su ove kuće fleksibilne i da mogu podneti podizanje nivoa vode i do 5m.

Razvijena su dva modela: kuća na vodi kao brod i amfibija koja je na obali za vreme suvog vremena.Oba tipa kao bazu koriste šuplje betonske prizme i čelične stubove koji pomažu da kuće ostanu ukotvljene na jednom mestu jer bi se usled jakih struja brzo mogle naći na otvorenom moru. Struja i voda su sprovedene preko fleksibilnih cevi koje su napravljene tako da mogu da prate promene nivoa vode.

Do sada je izgrađeno 46 ovakvih vodenih jedinica u Masbomelu (Maasbommel) u provinciji Gerderland (Gerderland). Početna cena ovih kuća je 260.000$, što znači da bi u slučaju masovne proizvodnje u prednosti svakako bile bogatije zemlje. Kompanija Dura Vermer trenutno radi na razvijanju jeftinijih materijala koji bi omogućili masovnu proizvodnju po znatno nižim cenama. Njihov rad će svakako morati da se ubrza pošto su naučnici procenili da do 2100. godine nivo okeana podići za 11cm.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...