INFONET-468X60-BANNER

Naučnici predviđaju da će ogromna orbitalna solarna stanica napajati zemlju do 2041. godine

23.11.2011. | Inhabitat

Solarna energija je istraživana i testirana skoro 40 godina, ali samo u poslednjih nekoliko godina videli smo inovacije koje zaista prave skokove i pomeraju granice. Okrenuti ka budućnosti, naučnici sada kažu da sa tehnologijom koju sada razvijamo, džinovski solarni sateliti sposobni da sakupe energiju i vrate je nazad na zemlju bi mogli da se koriste za napajanje celog sveta već u 2041. godini.

Džon Mankins (John Mankins), bivši naučnik u NASA i bivši šef odseka konepata Američke svemirske agencije (U.S. Space Agency former Head of Concepts), je razvio ovu pionirsku teoriju, koja stvara dosta polemike među velikim brojem međunarodnih naučnika i organizacija.

Plan bi bio da se prvo realizuje jedan satelit, a zatim bi ga pratilo niz solarnih satelita koji bi bili postavljeni iznad ekvatora. Svaki bi bio nekoliko milja širok i bio bi izgrađen da može da sakuplja sunčevu energiju 24 sata dnevno. Ta energija bi zatim bila kovertovana u električnu na satelitu i poslata na zemlju preko džinovskih anetena ili lasera koji bi je pohranjivali na elektromreže širom sveta.

Glavna prepreka sa kojom se naučnici suočavaju u ovom projektu jeste finansiranje. Procenjuje se da bi koštalo milijarde dolara samo za finansiranje svemirskih letelica koje bi dopremile satelite iznad ekvatora. Naučnici veruju da je ovaj projekat toliko međunarodno bitan da su preporučili nekoliko vladama, agencijama, organizacijama, univerzitetima i privatnim donatorima da finansiraju solarne satelite.

Za sada, kalifornijska konsultantska kompanija, Artemis Innovation Management Solutions LLC, je potpisala ugovor od 100.000 dolara sa NASA-om za izradu pilot projekta koji će istražiti i testirati ovu tehnologiju na mnogo manjem obimu.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;