PRIJAVA-468X60-BANNER

Japanska pet arhitektura

25.06.2007. | Klein Dytham architecture

U poslednjoj deceniji XX veka u Tokiju su zbog velike naseljenosti počele da niču sasvim male građevine, postavljene na neobičnim mestima, zapravo najčešće uglavljene između dve zgrade. Idejni tvorac naziva za ove sasvim male gradjevine je Atelje Bow Wow, kojeg su ove minijature najviše podsećale na kućne ljubimce.

Zgrada Bilbord, koju je arhitekta Klajn Ditam (Klein Dytham) podigao u Tokiju, verovatno je najvitkija građevina na svetu. Visoka je 10m, dugačka 40m, a široka samo 2,5m. Smeštena je uza zid druge zgrade i okrenuta frontalno ka ulici. S obzirom na to da se cela vidi frontalno, ona zaista i preuzima ulogu bilborda. Fasada postaje slika, slika postaje fasada. Ovom konceptu doprinosi i to što frontalni deo čini velika staklena površina koja ima šablon koji predstavlja šumu bambusa. Danju je šablon u senci, ali zato noću svetli.

Arhitekta Yashuro Yamashita, nedavno je sagradio zanimljiv primerak pet arhitekture. Radi se o stambenoj kući, savršeno prilagođenoj prostoru, uskog i zakrivljenog trapezoida, sa osnovom 3,2m i visinom od 29,3m. Zanimljivo je i to da je cela građevina pretvorena u mrežu sa opnom poput jedara broda. Korišćen je materijal koji obezbeđuje dovoljnu količinu svetlosti, kao i pod koji, zbog svoje rešetkaste strukture, propušta veliku količinu svetlosti.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;