INFONET-468X60-BANNER

Nanotehnologija: ustanovljavanje zajedničke evropske strategije

21.10.2011. | Clément Cygler | Actu Environnement

Nanotehnologija već sada obuhvata veliki broj proizvoda i oblasti. Nanomaterijali su se brzo nametnuli sa primarnim ciljem razvitka inovacije. Sve značajnija upotreba nanomaterijala zahteva, međutim, bavljenje i razmatranje mogućih efekata te tehnologije na ljudsko zdravlje. Uprkos nekim studijama koje su se bavile tim pitanjem, nijedan opšti obrazac nije dat. Naime, nedostatak materijala i metoda standardizovanog merenja otežavaju poređenje rezultata. Kako bi bolje definisali pravce istraživanja i ocenili relevantnost tih radova, Zajednički centar za istraživanja (Joint Research Centre - JRC) i Savetodavni savet evropskih akademija nauka (European academies science advisory council - Easac) objavili su izveštaj u kome daju nekoliko preporuka.

Trenutno stanje istraživanja

Trenutno, istraživanja se fokusiraju uglavnom na interakciju nanočestica i plućnih organa u cilju preciziranja bioloških procesa koji bi mogli biti u korenu nekih bolesti. "Pored procesa inhalacije, postoje brojne praznine u poznavanju uticaja na zdravlje, pre svega u pogledu asimilacije, distribucije, akumulacije i bioloških efekata na sekundarne organe. Štaviše, određeni načini ulaska nanomaterijala kao što je gutanje, intravenozno ili direktna izloženost kože, dosta su slabije opisani", ističe se u izveštaju.

U cilju upotpunjavanja svojih istraživanja istraživači su u samom početku te studije identifikovali nekoliko ključnih tačaka koje bi trebalo proučiti. Prva se odnosi na shvatanje odnosa doza – reakcija u toku dužeg perioda. Neke studije su već vođene na tu temu, ali se one odnose isključivo na kratak period upotrebe i to samo visokih doza što podvlači pitanje relevantnosti rezultata. Otkriće faktora koji utiču na reakciju nekih osoba kao što je životno doba, genetske predispozicije i epigeneza, jesu pitanje koje podjednako zaslužuje da bude obrađeno.

U svom izveštaju, JRC i Easac daju i preporuke Evropskoj komisiji da koordiniše što je bolje moguće istraživanja evropskih članica. "Da bi se dobro procenio odnos dobrobiti/rizici upotrebljenih nanomaterijala, Evropska unija mora imati povezanu strategiju koja će posedovati određenu prilagodljivost kako bi odgovorila na izazove budućeg razvoja. Ta strategija mora biti multidisciplinarna i mora povezivati mnogobrojne sektore, što zahteva nove napore u prikupljanju podataka, novu infrastrukturu, kao i nove obrazovne inicijative koje obuhvataju akademske građane, industriju i politiku", precizira se u izveštaju. 

Definicija termina nanomaterijal

Nedostatak definicije nanomaterijala predstavljao je pravi hendikep za upravljanje rizikom usporavajući uspostavljanje pravnog okvira za nanočestice kao i razvoja metoda merenja i testova toksičnosti nanomaterijala. Pošto je primila više od 200 odgovora na javnoj raspravi organizovanoj krajem 2010. godine, Evropska komisija je napokon ustanovila preciznu definiciju nanomaterijala.
Definicija, usvojena 18. oktobra, zasnovana je na pristupu koji uzima u obzir dimenzije gradivnih čestica materijala, pre nego brigu o riziku ili o opasnosti. Ona opisuje nanomaterijal kao "prirodni materijal, formiran slučajno ili proizveden, koji sadrži slobodne čestice, u obliku agregata ili u obliku aglomerata, od kojih najmanje 50% u numeričkom odvajanju po veličini, predstavlja jednu ili više spoljnih dimenzija čija veličina se kreće od 1nm i 100nm."

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;