IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Blackfriars Bridge - najveći solarni most na svetu

20.10.2011. | Gizmag

Blackfriars Bridge – most Blekfrajars, viktorijanski železnički most u srcu Londona, trenutno je na dobrom putu da postane najveći solarni niz u Londonu i najveći solarni most na svetu. Kada instalacija bude završena, krov nove Blekfrajars železničke stanice postaće dom za preko 6.000m2 solarnih panela što će obezbeđivati polovinu energetskih potreba stanice.

Proletos ste mogli da pročitate na portalu Gradjevinarstvo.rs o tunelu od 3,2km sa 16.000 solarnih panela na krovu (link na kraju teksta). Ovi paneli obezbeđuju energiju za signalizaciju, osvetljenje i grejanje železničkih stanica, kao i nekih vozova koji koriste belgijsku železničku mrežu.

Most Blekfrajars, na kome je sada počeo rad, imaće preko 4.400 visokoefikasnih HIT fotonaponskih panela (Prim. prev: HIT skraćenica za Heterojunction with Intrinsic Thin layer - visokoefikasne solarne ćelije) instaliranih na novosagrađenom krovu. Instaliraju ih londonska preduzeća Solarcentury i Jacobs.

 

Blekfrajars premošćava reku Temzu, a originalni most je sagrađen tokom doba parnih mašina 1886. godine. Nova Blekfrajars stanica trenutno se rekonstruiše kao deo programa nadgradnje Network Rail Thameslink koji se finansira iz fonda britanskog Odseka za sigurnost u saobraćaju i životno okruženje - Department for Transport's safety and environment. Ovaj program ima za cilj nabavku dužih vozova – što znači više mesta za putnike – na relaciji od Bedforda do Brajtona preko Londona.

Solarna instalacija generisaće, tvrde, 900.000kW/h struje svake godine, što će biti kombinovano sa drugim merama za uštedu energije kao što su sistemi za prikupljanje kišnice i sunčane cevi za prirodno osvetljenje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...

;