INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tehnologije borbe protiv smoga

23.08.2011. | Buildipedia

Organizacije i proizvođači istraživajiu zelene materijale već godinama, pretrpavajući tržište sa širokim spektrom zelenih proizvoda za projektante i izvođače koje su naklonjeni održivosti. Skorašnji proizvodi koji su razvijeni ciljaju dalje od smanjenja emisija i đubreta ka elimanciji zagađivača iz atmosfere. Nove tehnologije borbe protiv smoga i prozvodi se još uvek testiraju, ali neki od njih će biti dostupni za kupovinu 2012. godine. Sa njihovim predstavljanjem tražištu, ipak, dolazi do mnogo pitanja.

Kako tehnologije borbe protiv smoga rade?

Iako tehnologije borbe protiv smoga variraju na mnogo načina kao i sami građevinski materijali, njihova interakcija sa okolnom atmosferom garantuje da će se borba protiv smoga voditi na površinskom nivou. Dva primera dolazećih proizvoda za borbu protiv smoga uključuju aluminijumske panele obložene dioksidom, koji su istraživani i proizvedeni od strane kompanije Alcoa, kao i krovne ploče koje eliminišu smog, napravljene od strane kompanije Boral Roofing.

"Samo tokom jedne godine, 185 metara kvadratnih krovnih pločica ublažava nivo azot oksida (bitnog dela smoga) koje proizvodi jedan auto kada pređe 17.000km." Boral roofing

Prema novinama koje je kompanija objavila, istraživali u Alcoa su iskoristili prethodno razvijenu i patentiranu HYDROTECT™ tehnologiju od japanskog proizvođača TOTO da bi napravili aluminijumski panel obložen sa titanijum dioksidom. Alcoa primenjuje ovaj premaz, nazvan EcoClean, na površinu Reynobond panela, koji koriste sunčeve zrake da razbiju organske zagađivače koji dođu u kontakt sa panelom; ostatci zagađivača se potom ispiraju kišom. (Više o ovome možete pročitati - Aluminijumski paneli koji čiste vazduh)

Betonske krovne ploče napravljene od strane kompanije Boral Roofing, takođe, koriste titanijum dioksid da bi povećali nivo oksidacije i smanjili nivoe azot oksida u vazduhu. Proizvod BoralPure™ SMOG-EATING Tile je opisan da radi slično kao katalički konverter koji imamo u automobilima - logično poređenje imajući u vidu da se azot oksid proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva, uključujući i one koje pokreću motorna vozila.

Šta je rezultat?

Velike količine "zelenog pranja" u medijima mnoge je napravila skeptičnim oko stvarnog rezultata koje ove različite tehnologije daju. Nesumljivo, ista sumlja i skepticizam će biti upućena prema novim građevinskim materijalima. Zato je važno da ove nove tehnologije izdrže sva ispitivanja i stvarno naprave razliku u kvalitetu vazduha.

Alcoa kaže da će 1.000 metara kvadratnih samo-čistećih Reynobond panela premazanih sa EcoClean-om biti efektivni u razgradnji zagađivača kao 80 drveća. Kompanija Boral Roofing izjavljuje: "Samo tokom jedne godine, 185 metara kvadratnih krovnih pločica ublažava nivoe azot oksida (bitnog dela smoga) koje proizvodi jedan auto kada pređe 17.000km, što čini BoralPure™ SMOG-EATING krovne ploče bitnim delom reššenja smoga i zdravstvenih problema koje on izaziva."

Naravno, sledeće činjenice se moraju uzeti u obzir, kao što je proces proizvodnje ploča, logistika i lanac snabdevanja. Oni izjavljuju da ova pitanja ne predstavljaju problem, ističući da su njihove betonske ploče napravljene od "lokalnih, prirodnih, materijala, kao što su pesak i voda" i da su "proizvedene u ekološki svesnim fabrikama koje primenjuju praksu niske potrošnje energije i manjeg zagađivanja". Holistički pristup održivosti u ovom slučaju je jednako važan kao i kapacitet proizvoda da se bori protiv smoga.

Da li je ovo praktičan izbor?

Kao što izreka kaže, novac pokreće svet. Ispitivanje troškova ovih proizvoda će, dakle, biti važan deo u procesu odlučivanja da li će oni biti odgovarajući izbor za masovnu proizvodnju i korišćenje. Pravljenje ovih materijala dostupnim po pitanju cene je ono što će im, očigledno, dozvoliti da imaju veliki uticaj. Prisustvo uglednog preduzeća kao što je Alcoa (čija je delatnost u okvirima industrijske proizvodnje i primene aluminijuma) pokazuje veliko obećanje u pogledu primene ovih Reynobond panela. Samo čisteće karakteristike tehnologija borbe protiv smoga znače da one zahtevaju manje održavanje, i sa estetskog stanovništa ovi proizvodi su dizajnirani smisleno i dostupni su u različitim dizajnima.

Iako je preuranjeno predpostaviti da će ove nove tehnologije otkloniti sve zagađivače iz vazduha, sa odgovarajućim istraživanjima i testiranjima možemo se naći na putu imanja velikog, pozitivnog, uticaja na kvalitet atmosfere - što predstavlja svedočenje progresa u razvoju zelenih tehonologija i materijala koji su dobijeni kreativnošću i inovacijama.

Linkovi:

  • Alcoa Architectural Products - link
  • Boral Roofing - link
  • Beton koji se sam čisti i smanjuje zagađenost vazduha zahvaljujući fotokatalizatorima - link
  • SRI (Solar Reflectance Index) – lična karta krova - link
  • Čovečanstvo emitovalo rekordnih 30,6 gigatona ugljenika u 2010. godini - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;