INFONET-468X60-BANNER

Dragonfly - vertikalna farma u Njujorku

22.08.2011. | Inhabitat

Modelirana prema krilima vilin konjica, koncept ove neverovatne urbane farme na ostrvu Ruzvelt u Njujorku namerava da olakša probleme proizvodnje i snabdevanja hrane i da poveže potrošače sa proizvođačima. Urbana poljoprivreda je rastući trend među razumnijim stanovnicima gradova danas, ali u gusto naseljenim urbanim naseljima, kao što je Menheten, taj rast mora biti vertikalan.

Prostirući se na 132 sprata i sa 600 metara visine, Dragonfly (Vilin konjic) može da smesti preko 28 različitih vrsta poljoprovrednih polja za proizvodnju voća, povrća, žitarica, mesa i mlečnih proizvoda. Kombinacija solarne i vetro energije čine ovaj koncept belgijskog arhitekte Vincenta Kalebauta 100% samo održivim.

To je utopijska superstruktura - kancelarije, istraživačke laboratorije, stanovanje i javne površine su smeštene između voćnjaka, farmi i proizvodnih prostorija. Odgajanje biljaka i životinja je smešteno svugde po čeličnom i staklenom ramu krila vilin konjica, kako bi se obezbedili pravilni nutricioni uslovi za zemljišta i ponovno korišćenje bio-otpada.

Prostori između krila su projektovani tako da iskoriste solarnu energiju prikupljanjem toplog vazduha u strukturu tokom zime. Hlađenje leti će biti obezbeđeno korišćenjem prirodne ventilacije i isparenja od biljaka.

Spoljašnje vertikalne bašte filtriraju kišu koja se zatim meša za otpadnom vodom iz objekta. Zajedno se organski tretiraju pre nego što se ponovo koriste za navodnjavanje i dostavljanje nitrogena, fosfora i kalijuma zemljištu. Ovu urbanu farmu, koja je možda prigodnija za Dubai nego Njujork, održavaće okolno stanovništvo koje će na taj način zatvoriti krug samo-održivosti.

Linkovi:

  • Vertikalna urbana agrokultura: rešenje za Indijske gradove? - link
  • Urbana agrokultura - proizvodnja hrane u naseljenim sredinama - link
  • Vertikalni vrtovi - link
  • Evolucija grada – ekopolis (video) - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;