INFONET-468X60-BANNER

II Međunarodni forum - Izvori finansiranja projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije

18.08.2011. | CEDEF

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike i u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije 16. septembra 2011. organizuje II Međunarodni forum - Izvori finansiranja projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije - Predstavljanje fondova iz Evropske unije i regiona i Vodiča za finansiranje projekata EE (energetske efikasnosti) i  OIE (obnovljivih izvora energije).

Forum će otvoriti prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike u 10:00h u prostorijama Privredne komore Srbije.

Energija je danas jedan od najvećih svetskih izazova. Ključna je primena svih strategija koje doprinose borbi protiv klimatskih promena i doprinose većoj sigurnosti snabdevanja i ukupnoj energetskoj bezbednosti. Najvažniju ulogu u ovim izazovima imaju obnovljivi izvori i energetska efikasnost. Energetska strategija EU do 2020. godine i nove, koje dosežu čak do 2050, predviđaju ozbiljne i obavezujuće ciljeve za sve države članice. Međutim, OIE i EE su i pitanje konkurentnosti i inovacija svake privrede, šansa za razvoj nauke i nova radna mesta. EU je predvidela uštede od čak 100 milijardi evra ukoliko ostvari cilj energetske efikasnosti od 20% do 2020. godine.

Srbija kao član Energetske zajednice ima takođe određene obaveze u oblasti promocije proizvodnje iz OIE i EE.

U cilju pružanja podrške rastu sektora i ispunjavanje obaveza u skladu sa Energetskim sporazumom u Jugoistočnog Evropi, Vlada Republike Srbije je ratifikovala nekoliko osnovnih direktiva uključujući:

  • uvođenje sistema feed-in tarifa sa subvencijama proizvodnje obnovljive energije
  • definisanje zahteva i finansijskih podsticaja za Povlašćene proizvođače električne energije
  • definisanje zahteva za dobijanje statusa nezavisnog proizvođača energije.

CEDEF je kreirao Vodič za finansiranje projekata EE i OIE i koji će biti podeljen učesnicima Foruma. Cilj publikacije je podsticaj većeg obima investiranja u ove projekte i olakšani pristup izvorima finansiranja kroz sistematizovane informacije prezentovane u Vodiču.

Na II Međunarodnom forumu Izvori finansiranja projekata energetske efikasnosti i obnovljive energije u Srbiji - Predstavljanje fondova iz EU i regiona i Vodiča za finansiranje projekata EE i OIE, učestvovaće preko dve stotine učesnika, predstavnika ministarstava, EU, međunarodnih razvojnih i finansijskih organizacija i predstaviti aktuelne programe za finansijsku podršku, dok će predstavnici zemalja iz regiona i EU prezentovati državne i druge fondove za energetsku efikasnost. Učesnici će imati priliku da budu neposredno uključeni u diskusiju na ova izuzetno aktuelna pitanja.

Forum će biti podeljen u četiri panela:

  1. Predstavljanje fondova Republike Srbije za finansiranje EE i OIE projekata
    Državni fondovi imaju za cilj podsticanje privrednog i regionalnog razvoja Republike Srbije. Sredstva kojima ovi fondovi raspolažu pribavljaju se iz naplata kredita i kreditnih linija i predstavljaju jedan od najznačajnijih vidova finansiranja projekata. Rad državnih fondova poslužiće kao osnovna platforma za formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će uneti značajna poboljšanja u oblasti finansiranja projekata EE i OIE. Tokom ovog panela biće predstavljeni najveći državni fondovi i programi koje oni nude.
  2. Primeri dobre prakse zemalja EU i regiona
    EU je najveći promoter energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, i kao takva sprovodi veliki broj programa podrške projektima EE i OIE kako za zemlje članice tako i za zemlje buduće članice EU. Investicije u energiju su među najvećim investicijama u Evropi a neki od projekata i načina njihovog finansiranja biće predstavljeni u okviru ovog panela.
  3. Međunarodne razvojne organizacije i realizovani projekti vodećih kompanija
    Međunarodne razvojne organizacije realizuju veliki broj projekata širom sveta i poseduju veliki broj programa za dodelu sredstava za finansiranje projekata. Veliki udeo u ovim sredstvima imaju projekti iz oblasti EE i OIE što dovoljno govori o značaju koji im se pridaje. Najveće međunarodne razvojne organizacije prikazaće svoje programe za finansiranje ovih projekata u Srbiji. Pored ovih organizacija tokom ovog panela biće predstavljeni i projekti koje su realizovale kompanije koje posluju u Srbiji, kao još jedan aspekt razvoja sektora energetike.
  4. Kreditne linije razvojnih i komercijalnih banaka
    Mnoge države pridaju izuzetan značaj projektima iz ove oblasti čak i van svojih granica. Razvojne banke igraju značajnu ulogu u pogledu finansiranja projekata i u Srbiji. U okviru ovog panela će pored programa koje ove banke nude biti predstavljene i brojne kreditne linije koje su na raspolaganju za realizaciju projekata u Srbiji i uloga komercijalnih banaka kod realizacije ovih kredita.

Učestvovanje na Forumu je bez kotizacije. Možete se prijaviti ovde

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;