PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Opštinska zgrada u Benidormu

25.06.2007. | Tijana Jovanović | Gradjevinarstvo.rs

Razgovor vođen sa gospodinom Huanom Anjonom

build: Šta nam možete reći o idejnom konceptu projekta?

H.A: Opština se gradila na ostacima bivšeg trga, na kraju parka L' Aiguera. Ispod trga je postojala podzemna parking-garaža, koja je ujedno služila kao potpora.

Ciljevi projekta su bili: postaviti i podići Opštinu Benidorm, redefinisati trg, formirati prilaze parku i ustanoviti relaciju garaže i nove zgrade. Mesto nudi dva suprotna efekta, i pomalo ambivalentna, koja se moraju integrisati. S jedne strane, pretvoriti generisani/definisani prostor u prilaz parku iz grada, prolazno mesto, i sa druge strane, stvoriti trg za zaustavljanje/okupljanje publike/ljudi, mesto sastajanja vezano za samu Opštinu.

Potreba da se sačuva postojeća podzemna garaža otvarala je mogućnost korišćenja postojećeg konstruktivnog sistema i implementacije istog u nove prostore. Projektantski reperi i uslovi vezani za našu odluku su bili: postojeće isušeno korito reke, prostor, trg, nova gradska vrata, kontrast vertikalnom gradu (Benidorm ima najviše i najviši soliter u Španiji). Okružena šumom solitera, među kojima je i trenutno najviši soliter u Španiji, nova opštinska zgrada primorsko-mediteranskog grada Benidorma vraća gradu horizontalnost mora sa zgradom-mostom, podignutom nad nekadašnjim rečnim koritom pretvorenom u gradski trg.

build: Na koji način biste opisali konstruktivno rešenje projekta?

H.A: Konstrukciju ovog zdanja čine dve bazične komponente mosta – potpora i ploča, koje istovremeno čuvaju suštinski karakter gradskih vrata i praznog prostora, unutar gradskog tkiva, koje je nekadašnje korito predstavljalo.

Na prostranoj platformi, sa obe strane prizme, nalaze se dve stambene baze u kojima se organizuju ulazni hol i službe za usluge građanstvu. Ova dva noseća elementa materijalizuju se u betonu in situ od belog cementa i agregatu od žućkastog kamena, specifičnog za ovo podneblje. Na njih naleže sandučasta greda koja sa skoro 100 metara dužine natkriljuje trg i povezuje prostorije sa obe strane. Kao kontrapunkt elementima osnove, horizontalni element grede-mosta ističe se svojim prefabrikovanim karakterom, otkrivajući rešetkaste čelične grede koje ga nose. Svi konstruktivni elementi – prednapregnute međuspratne ploče, pregradni zidovi i fasadni elementi montirani su tokom gradnje.

Na južnoj fasadi pokretne staklene brisoleje regulišu količinu osunčanja preko senzora smeštenih na krovnoj terasi. Veoma zanimljivo je da su na brisolejima tehnikom serigrafije utisnuta imena stanovnika grada Benidorma.

U unutrašnjosti zgrade, na tri nivoa, organizuju se, u vidu otvorenih kancelarija sa pokretnim elementima, odvojene različite administrativne službe. Deset atrija terasa, različito raspoređenih duž spratova, nude zaposlenima jednu malu repliku trga nad kojim se nalaze.

build: Naša zemlja otvorila se u poslednje vreme stranim investitorima u želji da realizuje projekte domaćih, ali i stranih arhitekata i na taj način doprinese i poboljša trenutnu urbanističku koncepciju. U tom smislu, pojavljuju se ogranci stranih arhitektonskih biroa, kao što je, recimo, BEVA Proyecta. Koji su vaši ciljevi i na koji način možete da doprinesete domaćem razvoju?

H.A: Dvadesetogodišnje iskustvo matične firme AIC, iz Valensije, čiji je BEVA ogranak u Beogradu, omogućuje profesionalan pristup pitanjima ove vrste imajući uvek u vidu neophodno prilagođavanje uslovima tržista u razvoju, koje iziskuje zakonske promene po ugledu na evropski uzor, bez čije je pomoći težak rast.

Pružanje tehničkih usluga svim domaćim investitorima, koji shvataju da uspeh leži u profesionalizaciji posla - usluga, zasnovanih na vrednostima arhitekture u službi građana, imajući u vidu da je svaki projekat jedan korak u stvaranju evropske baštine. Za konstruktivnu definiciju projekata uvek pokušavamo da koristimo proverena rešenja, nismo skloni izmišljanju, jer želimo da iza svakog detalja postoji proizvođač u okviru građevinske industrije i pokušavamo da krajnji izraz predstavlja pročišćenu ideju projekta.

BEVA Proyecta je firma sposobna da pruži usluge na polju nekretnina i projektovanja za investitore iz Španije koje, nakon pozitivnog iskustva i uspeha poslednjih godina u okviru ovog sektora u zemlji, zanima prisustvo na novim tržištima. Tržištima, sa izuzetnom stambenom tražnjom i koja prolaze kroz procese neminovnih promena u okviru finansijskog sektora i sektora nekretnina.

Što se tiče imena, govorimo o svim drugim arhitektima koji imaju sličan pristup ovim problemima: kao Hilbersheimer, Grassi do savremenih projektanata kao Alejandro Zaera, sa kojim sarađujemo na nekoliko projekata u Valensiji.

Autori i firma: AIC-PROYECTA / BEVA PROYECTA Juan Anon, Rafael Martinez, Gemma Marti, Ramon Calvo, Jose Ramon Tormo.

Zahvaljujemo gospođi Vesni Pajčin, iz arhitektonskog biroa BEVA Proyecta iz Beograda, ogranka matične firme AIC-PROYECTA iz Valensije.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;