INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi domovi će 2015. biti manji, sa više akcenata na zelenim tehnologijama

18.07.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitekte i građevinari pretpostavljaju da će novi domovi nastaviti sa trendom smanjivanja kvadrature pod rastućim uticajem demografskih promena, ali i iz drugih razloga.

Prema skorašnjem istaživanju NAHB (National Association of Home Builders), arhitekte i projektanti, građevinari i predstavnici drugih struka koji učestvuju u projektovanju i izvođenju, veruju da će se fenomen smanjivanja kvadrature stanova vezan za recesiju nastaviti i nakon ekonomskog oporavka. Zaključci pomenutog istraživanja pod nazivom Novi dom 2015. (The New Home in 2015) govore da će prosečan novi dom nastaviti da se smanjuje i do 10% do sredine decenije, te će u proseku biti oko 200 metara kvadratnih (istraživanje za SAD). Ove podatke prenosimo kako bismo predstavili tendencije građevinske industrije u SAD, tržišta koje važi za jedno od najvećih na polju rezidencijalne gradnje. Premda oni nisu relavantni za područje naše zemlje, pa ni Evrope, ovo predstavlja uvid na koji način globalna ekonomska kriza utiče na razvoj građevinske industrije.

Na listi trendova primena zelene tehnologije je u samom vrhu. Prema ispitanicima u istraživanju, 74% kaže da će domovi postati manji, dok 68% tvrdi da će postati zeleniji 2015. godine, što prilično nadmašuje ostale trendove obuhvaćene istraživanjem: više tehnologije (29%), bolja dostupnost (20%) i više različitih zahteva za intervencijama u spoljašnjem prostoru (10%).

Tabela 1 - Verovatni trendovi u sledećih pet godina

Zanimljivo je, pak, primetiti da su zelene tehnologije koje trebaju biti implementirane u nove domove 2015. u najvećoj meri i najisplativije, jer se ovim metodama postiže efikasnost kako u pogledu energije, tako i u pogledu potrošnje energenata. Ispitanici navode mnoge zahteve, među kojima su najzastupljeniji prozori sa niskom emisijom (termalna efikasnost), zatim kompozitnu drvenu građu (podvlake, rebra, rešetkasti nosači), nove armature i sisteme za efikasnije snabdevanje vode (manji gubici), kao i interesovanje za Energy Star Home – združeni program Agencije za zaštitu životne sredine (U.S. Environmental Protection Agency) i Ministarstva za energiju (U.S. Department of Energy), koji nudi efikasna rešenja i proizvode pospešujući štednju i čuvajući okolinu.

„Prema mišeljenju naših stručnjaka, korisnici se zaista trude da smanje energetske troškove. Kada kažu zeleno oni misle na smanjivanje troškova grejanja, hlađenja, i vođenja domaćinstva“, kaže Rouz Kvint, pomoćnik potpredsednika za istraživanja u NAHB (Rose Quint, NAHB Economics and Housing Policy). Ispitanici tvrde da bi iskorišćavanje prednosti zelenih tehnologija moglo biti i većeg obima, ali rešenja koja imaju bolje performanse su skuplja, pa je i pored dužeg roka za otplatu, interesovanje za takva rešenja u padu na listi zahteva, zbog nepovoljnih uslova kreditiranja.

Ipak, ne utiču samo ekonomija i energetski troškovi na smanjenje kvadrature. Želje i očekivanja korisnika se takođe menjaju. Prema Kvintovoj, dom više ne predstvavlja ono što je bio ranije; stanari više ne doživljavaju investiranje u dom kao investiciju u životni prostor, pa čak ni kao prostor koji se može proširiti po potrebi. Starijim generacijama iz perioda bejbi bumera (baby boomers, 1946 – 1964) koji stare, danas su potrebni manji stanovi i to takođe objašnjava tendenciju ka smanjivanju kvadrature.

Tabela 2 - Prosečna površina kuća u 2015. godini (m2)

Ranija istraživanja trendova u stanovanju pokazala su da će prostori sa jednom fiksnom namenom, kao što su medijateke, hobi sobe, velike trpezarije i sl, drastično manje biti zastupljene u novim domovima 2015. godine, već će biti zastupljeni veliki multifunkcionalni prostori, u kojima će biti kombinovane funkcije dnevnog boravka, zabave i razonode, radnog prostora, kao i kuhinje i obedovanja. Jedini prostor koji ima blagu tendenciju ka rastu kvadrature u 2015. jeste porodična soba; 52% ispitanika iznosi pretpostavke da će se sobe za dnevni boravak sjediniti sa nekim prostorijama, dok 30% tvrdi da će sve zajedno nestati, stvarajući jednistveni multifunkcionalni prostor dnevne zone.

Kvintova navodi da su ljudi postali realističniji po pitanju svojih potreba i da radije zasnivaju svoje želje i očekivanja na osnovu potreba nego na osnovu načina života, i dodaje: „Kuća postaje manje skupa kada odstranite zidove i iskombinujete mnoge životne prostore u jednoj sobi. Time se takođe postiže i veći volumen prostora sa smanjenom kvadraturom“.

Interesantni su i podaci koji pokazuju da će infrastruktura igrati značajno veću ulogu u projektovanju novih domova, kako bi se obezbedila jednostavnija ali i suptilnija dostupnost pri renoviranju i adaptacijama, kao i podrška za nove tehnologije koje su predviđene u kućama za 2015. godinu.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;