INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi projekat starog Oskara

14.07.2011. | Pogledaj

Centro Niemeyer je novi kulturni centar u lučkom gradu Avilesu u severnoj Španiji, ujedno i najnoviji projekat neumornog stotrogodišnjaka, velikog Oskara Nimajera. Projekat se nalazi na istaknutoj poziciji gdje reka Aviles utiče u more i stvara luku, sastojeći se od četiri zasebne građevine na otvorenom trgu: auditorijuma sa 2.000 mesta, nadsvođenog izložbenog prostora, vidikovca i zgrade u kojoj se nalaze bioskopske dvorane, konferencijske sale i restoran.

U projektu su vidljivi svi prepoznatljivi detalji Nimajerovog dizajna - u belo obojen beton, crni glazirani prozori i spektar primarnih boja, te ujedinjenost prostora sa karakterističnim krivima linijama - počevši od spiralnog stepeništa koje vode na vidikovac, preko sinusoidnih baldahina koji se protežu delom parcele. Smještajući svoj projekt na praznu, čistu površinu trga, kritičari su ga nazvali „osvježavajućom i herojskom modernističkom gestom“.

Ipak, sama ideja Centra je nada da će uspeti regenerisati okolinu i izazvati željno iščekivani “Niemeyer efekt”, rezultirajući i dugoročnim ekonomskim porastom. Centro Niemeyer je sa gradnjom započeo još 2006. godine, a s obzirom na recesijski post-industrijski grad Aviles sa 85.000 stanovnika, pitanje je hoće li mu „efekt“ poći od ruke.

Ali, možda je prerano za takve depresivne prognoze, s obzirom da je sam Centar relativno manjeg merila, upoređujući ga sa megalomanskim projektima kulturnih centara koji su u proteklih nekoliko godina nikli širom Evrope. Rođenju Centro Niemeyer su takođe kumovali i Woody Allen i Paolo Coelho, a on je sada jedna od glavnih institucija koja podstiče međunarodne kulturne razmene.

Sam Nimajer je istaknuo kako je to njegov „najvažniji projekat u Evropi“, a pitanje je hoće li on doživeti još mnogo završenih projekata. No, projekat je baš kao i njegov arhitekt – još uvek zadržava pomalo starinsku dozu visokog modernizma, pa je tako i pomalo izvan konteksta digitalne svakodnevice. Ipak, projekat zadržava njegov pomalo utopijski opis arhitekture kao „otvorenog trga širom sveta, mesta za edukaciju, kulturu i mir.“

Linkovi:

  • Više o Centro Niemeyer - link
  • Oskar Nimajer: Od običnog do uzvišenog - link
  • Muzej sa delima Oskara Nimajera i njegov muzej u Španiji (video) - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;