Novi projekat starog Oskara

14.07.2011. | Pogledaj

Centro Niemeyer je novi kulturni centar u lučkom gradu Avilesu u severnoj Španiji, ujedno i najnoviji projekat neumornog stotrogodišnjaka, velikog Oskara Nimajera. Projekat se nalazi na istaknutoj poziciji gdje reka Aviles utiče u more i stvara luku, sastojeći se od četiri zasebne građevine na otvorenom trgu: auditorijuma sa 2.000 mesta, nadsvođenog izložbenog prostora, vidikovca i zgrade u kojoj se nalaze bioskopske dvorane, konferencijske sale i restoran.

U projektu su vidljivi svi prepoznatljivi detalji Nimajerovog dizajna - u belo obojen beton, crni glazirani prozori i spektar primarnih boja, te ujedinjenost prostora sa karakterističnim krivima linijama - počevši od spiralnog stepeništa koje vode na vidikovac, preko sinusoidnih baldahina koji se protežu delom parcele. Smještajući svoj projekt na praznu, čistu površinu trga, kritičari su ga nazvali „osvježavajućom i herojskom modernističkom gestom“.

Ipak, sama ideja Centra je nada da će uspeti regenerisati okolinu i izazvati željno iščekivani “Niemeyer efekt”, rezultirajući i dugoročnim ekonomskim porastom. Centro Niemeyer je sa gradnjom započeo još 2006. godine, a s obzirom na recesijski post-industrijski grad Aviles sa 85.000 stanovnika, pitanje je hoće li mu „efekt“ poći od ruke.

Ali, možda je prerano za takve depresivne prognoze, s obzirom da je sam Centar relativno manjeg merila, upoređujući ga sa megalomanskim projektima kulturnih centara koji su u proteklih nekoliko godina nikli širom Evrope. Rođenju Centro Niemeyer su takođe kumovali i Woody Allen i Paolo Coelho, a on je sada jedna od glavnih institucija koja podstiče međunarodne kulturne razmene.

Sam Nimajer je istaknuo kako je to njegov „najvažniji projekat u Evropi“, a pitanje je hoće li on doživeti još mnogo završenih projekata. No, projekat je baš kao i njegov arhitekt – još uvek zadržava pomalo starinsku dozu visokog modernizma, pa je tako i pomalo izvan konteksta digitalne svakodnevice. Ipak, projekat zadržava njegov pomalo utopijski opis arhitekture kao „otvorenog trga širom sveta, mesta za edukaciju, kulturu i mir.“

Linkovi:

  • Više o Centro Niemeyer - link
  • Oskar Nimajer: Od običnog do uzvišenog - link
  • Muzej sa delima Oskara Nimajera i njegov muzej u Španiji (video) - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...