INFONET-468X60-BANNER

Kako se od mekog drveta pravi tvrdo

10.06.2011. | Solid bau

Na Univerzitetu u Insbruku (Innsbruck) u Austriji sprovedeno je istraživanje metode kojom bi se od jeftinog domaćeg drveta moglo dobiti drvo koje ima svojstva relativno skupog tvrdog drveta.

Istraživači sa Univerziteta u Insbruku tretirali su svojom metodom drvo austrijskih lišćara i četinara u industrijskom mikrotalasnom sistemu, a ponekad i u vakuumu. Ovim postupkom drvo se suši počev od jezga i zaptivaju se, i samim tim smanjuju, njegove pore. Nakon toga, uzorci drveta dugački jedan metar potapaju se u rastvor vode i silicijum-dioksida, pa se ponovo suše mikrotalsima.

"Ovaj materijal je netoksičan i ekološki bezbedan", rekao je Kristijan Luks (Christian Lux) iz Instituta za jonsku i primenjenu fiziku (Institut für Ionenphysik und Angewandte Physik) - grupa Dünnschichttechnol. „U matrici drveta, u oblastima blizu površine, uskladištene su nanočestice silicijum-dioksida. Naša ispitivanja su pokazala da se ovim procesom nano-infiltracije jeftino lokalno drvo može izmeniti tako da dobije svojstva slična svojstvima relativno skupog tvrdog.“

Proces nano-infiltracije oponaša prirodne procese koji su uključeni u očvršćavanje drveta - pogotovo silikacija.

Analizirani uzorci otporni su na dejstvo vode, ulja, prljavštine, gljivica i insekata štetočina, imaju i vatrootporne karakteristike, a poboljšana su im i mehanička svojstva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;