INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat obnove kulturne baštine

27.05.2011. | M. Vukelić | Blic

Banka Inteza pokrenula je neprofitni projekat zaštite kulturno-istorijskog nasleđa “Mesto koje volim”, kojim je predviđena obnova između tri do pet mesta od kulturološkog značaja u Srbiji. Izbor mesta koja će biti obnovljena biće obavljen preko konkursa koji je otvoren juče i traje do 30. septembra i na kojem mogu da učestvuju svi građani Srbije sa svojim predlozima za mesta koja zaslužuju obnovu. Za ovaj projekat banka je zasad izdvojila 300.000 evra.

Autori projekta „Mesto koje volim“

Predsednica izvršnog odbora banke Inteza Draginja Đurić kaže da je ta banka kao društveno odgovorna kompanija odlučila da pomogne obnovu mesta koja građani vole a kojima je potrebna rekonstrukcija.

“Imamo veliko kulturno nasleđe koje nam je dalo identitet, ali godinama je jedan od problema bila nebriga. Mesta koja će biti obnovljena ostaće budućim generacijama”, rekla je Đurićeva, podsećajući da ova banka i u matičnoj zemlji Italiji učestvuje u sličnim projektima.

U projekat “Mesto koje volim” uključen je i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, čija direktorka Vera Pavlović Lončarski kaže da u Srbiji ima još mnogo kulturnih spomenika koji su ugroženi, a kao primere je izdvojila kuće narodnog graditeljstva u mnogim srpskim selima, ali i slučajeve oštećenja nakon prirodnih katastrofa poput Žiče (zemljotres u Kraljevu) i Novom Pazaru (poplave).

O predlozima koje će građani slati odlučivaće stručna komisija, u kojoj će, osim Vere Pavlović Grnčarski, biti predsednica organizacije “Europa Nostra Serbia” Irina Subotić, reditelj Gorčin Stojanović, pisac Vladimir Arsenijević i Maja Kolar iz kompanije Inteza.

Gorčin Stojanović kaže da je zajednička stvar mecenarstva i ljubavi to što su neprofitni i bezuslovni i da je akcija Inteze dobar primer.

“Ja sam veliki fan Novaka Đokovića, ali nije tačno da su sportisti najbolji ambasadori ove zemlje jer oni su to sve dok ne izgube. Neće nas prepoznavati u svetu ni po čemu osim po kulturi”, kaže Stojanović.

Govoreći o kriterijumima na osnovu kojih će komisija birati najbolje predloge, Vera Pavlović Grnčarski kaže da će biti birana mesta koja nisu bitna samo pojedincima, nego i čitavim zajednicama i koja će imati određene osobine i stilska svojstva.

Predlozi javnih ličnosti

Svoje predloge mesta koja bi trebalo obnoviti već su dale neke javne ličnosti, pa je tako Lazar Ristovski izabrao plato i stepenište kod kule Gardoš u Zemunu, Vuk Kostić želi da bude obnovljen park u Bregalničkoj ulici u Beogradu, dok je Ivan Tasovac poželeo obnovu žutog krana kod Beton hale na obali Save u Beogradu.

Svoje predloge građani mogu slati preko sajta projekta, „Fejsbuk“ stranice, kontakt centra banke, specijalno dizajniranih dopisnica u ekspoziturama banke Inteza.

U drugoj fazi projekta članovi stručne komisije napraviće listu od deset najrelevantnijih lokaliteta za koje će građani moći da glasaju do 30. novembra.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;