INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi sateliti evropskog GPS-a

24.05.2011. | EurActiv

Prva dva operativna satelita evropskog sistema globalne satelitske navigacije Galileo biće lansirana 20. oktobra najavila je Evropska komisija. To su prvi u nizu 18 satelita koji bi trebalo da budu lansirani da bi sistem postao operativan. Galileo, evropski sistem pozicioniranja nalik američkom Dži-Pi-Esu (GPS) počeće da funkcioniše 2014. godine.

Sateliti će biti lansirani iz evropske svemirske luke Kuru u Francuskoj Gvajani na visinu od 23.600 kilometara. Program realizuju Evropska unija i Evropska svemirska agencija.

"Lansiranje je od istorijskog značaja. Evropa pokazuje da ima sposobnosti da bude na čelu po tehnološkim inovacijama”, kazao je evropski komesar za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani 23. maja prilikom objavljivanja termina lansiranja.

“Hiljade preduzeća i inovatora širom Evrope moći će da iskoriste perspektive i razviju svoj posao uz pomoć buduće Galileo infrastrukture. Građani će imati koristi od njegovih usluga. Galileo pruža vrednost za novac i računam na zemlje članice da sarađuju u pronalaženju rešenja za finansiranje", dodao je on.

Galileo će, kada bude operativan biti podrška ekonomiji Evrope pružajući usluge sektoru distribucije struje, upravljanja voznim parkom, finansijskom sektoru, transportu robe, mirovnim misijama, spasilačkim akcijama,pašavanja i drugim sektorima koji u velikoj meri zavise od satelitske navigacije.

Evropa će postavljanjem sopstvenog sistema postati nezavisna u tehnologiji koja postaje neophodna za funkcionisanje sistema telekomunikacija i distribucije struje. Očekuje se da Galileo osim nezavisnosti u evropsku ekonomiju unese i 60 milijardi evra u periodu od 20 godina na osnovu dodatnih prihoda u privredi, a takođe i koristi u javnom sektoru i društvu.

Centrala sistema Galileo, kako je odlučila EU 2010. nalazi se u Pragu.
Evropski Globalni sistem satelitske navigacije nosi ime čuvenog Italijanskog astronoma, fizičara i matematičara Galileo Galilea (Galileo Galilei 1564-1642).

Sistem će kada postane operativan sa 18 satelita 2014/2015 imati tri osnovne usluge. Javni servis koji će moći slobodno da se koristi, Javni regulisani servis koji će služiti za hitne slučajeve i sektor bezbednosti i servis za pronalaženje i spašavanje. Predviđeno je ukupno 30 satelita.

Povodom lansiranja, generalni direktor Evropske svemirske agencije Žan- Žak Dorden (Jean-Jacque Dordain) rekao je da će sateliti biti lansirani 20. oktobra u 7 časova po lokalnom vremenu i da će nositi ime jednog belgijskog i jednog bugarskog deteta. 

U političkom smislu Galileo će omogućiti EU da bude nezavisna od ruskog sistema GLONASS i GPS sistema SAD. Galileo će takođe za razliku od američkog i ruskog sistema koje kontrolišu ministarstva odbrane u potpunosti biti pod civilnom kontrolom a imaće i savršeniji sistem za spašavanje koji će moći da šalje poruke transmiteru SOS signala što do sada nije bio slučaj. 

Predviđeno je da se između 2007. i 2013. godine za Galileo potroši 3,4 milijarde evra. Troškovi razvoja je trebalo da iznose 1,1 milijardu, ali se račun popeo na 2,4 milijarde. Prema navodima Komisije, troškovi su realizovani da bi se ostvarile uštede, Tajani nije želeo, međutim, da govori o troškovima i kazao je sda će neutrošeni novac biti iskorišćen za kupovinu satelita, koja nije predviđena iznosom od 3,4 milijarde evra. 

Troškovi za funkcionisanje iznosiće oko 800 miliona evra godišnje, što je manje nego u SAD, gde 37 satelita sistema GPS košta jednu milijardu dolara.

Pre lansiranja će, međutim, biti još jedna značajna tačka u razvoju Galilea – dva ugovora sa proizvođačima satelita. Više podataka znće se 22. juna, tokom sajma vazduhoplovstva u francuskom gradu Buržeu.

Treći i četvrti biće lansirani u prvoj polovini 2012. godine. Razvoj će se nastaviti da bi sistem na kraju brojao 30 satelita.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


GPS

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;