INFONET-468X60-BANNER

Okrugli sto: Zelena gradnja – Očekivanja i iskustva LEED sertifikacije iz ugla investitora, vlasnika i korisnika zelenih zgrada, 9. jun 2011, Medija centar

17.05.2011. | SrGBC

Nakon dve decenije aktivnog razvoja zelene gradnje u svetu, Srbija se pridružuje ovom trendu sa nekoliko projekata koji započinju proces sertifikacije zelenih zgrada po LEED protokolu. Ovim projektima Srbija ulazi u elitni krug zemalja sa projektima koji zaista sa punim pravom mogu da nose epitet – zelena zgrada.

Šta su to zelene zgrade? Šta jednu zgradu čini zelenom? Kako se projektuju? Kako se grade? Koliko one koštaju? Koji su problemi prilikom realizacije zelenih projekata? Ovo su neka od najčešćih pitanja koja se upućuju Savetu zelene gradnje Srbije, predstavniku naše zemlje pred najvećom međunarodnom organizacijom zelene gradnje – Svetskim savetom zelene gradnje (WorldGBC).

Sa ciljem da se promovišu aktuelni projekti, ali i da se ohrabre buduće investicije u zelenu gradnju u Srbiji, Savet zelene gradnje Srbije, 27. maja 2011. godine u Medija Centru u Beogradu, organizuje okrugli sto pod imenom – „Zelena gradnja – Očekivanja i iskustva LEED sertifikacije iz ugla investitora, vlasnika i korisnika zelenih zgrada“.

Na okruglom stolu učestvovaće predstavnici investitora, vlasnici i korisnici zelenih zgrada iz Italije i Srbije čiji projekti imaju, ili teže dobijanju, LEED sertifikata za zelene zgrade.

Iz inostranstva, na poziv Saveta zelene gradnje Srbije, u Beograd dolaze pioniri zelene gradnje u evropskim okvirima, koji su već dobili prestižne LEED sertifikate za svoje zgrade:

  • Prologis – multinacionalna kompanija sa sedištem u SAD i svetski lider na tržištu industrijskih nekretnina predstaviće svoje projekte u Italiji koji nose LEED Gold sertifikat

Kada je reč o projektima zelenih zgrada u Srbiji koje ulaze u proces sertifikacije po LEED standardu zelene gradnje, učešće na okruglom stolu potvrdili su:

  • Embassy Techzones d.o.o. – kompanija koja stoji iza izgradnje IT parka u Inđiji: kompleks od četiri zgrade površine 30.000m2 koji je trenutno u fazi projektovanja po LEED protokolu
  • Banca Intesa a.d. – početna faza procesa LEED sertifikacije nove upravne zgrade, ukupne površine od preko 32.000m2 na 12 spratova i tri podzemna nivoa
  • U.S. Embassy Belgrade, ambasada SAD u Beogradu – izgradnja nove zgrade američke ambasade na Dedinju na preko 40.000m2

Savet zelene gradnje Srbije poziva novinare i zainteresovane da u petak, 9. juna 2011. godine, od 12 do 14 časova, dođu u Medija Centar, Terazije 3, u Beogradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;