INFONET-468X60-BANNER

Mitovi o “zelenom dizajnu” zgrada

06.04.2011. | Ekologija

„Zeleni dizajn“ zgrada postaje sve popularniji, ali i dalje postoje predrasude koje odvraćaju građevince od održivog dizajna. Frenk Harmon, arhitekta koji je među prvima insistirao na zelenom dizajnu, razotkriva mitove.

Mit 1: Održive zgrade zahtevaju komplikovanu tehnologiju i egzotične alate

Stvarnost: Najvažnija održiva odluka koju možemo doneti za bilo koju zgradu je njena orijentacija: kako je okrenuta prema suncu zbog prirodnog osvetljenja, kako je postavljena prema vetrovima zbog prirodne ventilacije i zaštite stanara od hladnih zimskim vetrova. To je ključni princip održivog dizajna, a ne zahteva neke komplikovane zahvate ili alate. Farmeri su oduvek praktikovali održivi dizajn za svoje kuće i pomoćne zgrade a da nisu bili svesni da to rade. To je prosto bio zdrav razum.

Mit 2: Za održive zgrade su potrebni  skupi, neobični materijali

Stvarnost: Obični materijali koji su lokalno proizvedeni i način na koji ih koristimo bez otpada stvaraju održivu zgradu. Tu nema visoke tehnologije ili bilo čega neobičnog.

Mit 3: Održive zgrade su skupe

Stvarnost: Održive, ekološke zgrade koštaju isto kao i „obične“ zgrade ako poštujemo pravila orijentacije zgrade i materijala koje koristimo. A ušteda u potrošnji energije vredi truda. Korišćenje prirodne ventilacije i svetla je ušteda samo po sebi. A zamislite da ne morate plaćati struju ili toplu vodu i da dramatično smanjite potrošnju vode ako postavite fotonaponske ćelije na krov, solarni toplotni kolektor za grejanje vode i tuševe i vodokotliće sa malim protokom.

Mit 4: Održive zgrade su čudne

Stvarnost: Daleko od čudnovatog, eko-zgrade su pune svetlosti, svežeg vazduha i napravljene od prirodnih materijala. Čak i neke stare zgrade koje danas čuvamo kao vredne su građene po održivim principima.

Mit 5: Mogao bih da sagradim održivu kuću, poslovni prostor ili školu, ali to neće imati ništa promeniti

Stvarnost: Ništa ne može biti dalje od istine. 40% iskorišćene energije u SAD se potroši u zgradama. To je više od čitavog transportnog sistema – kola, aviona, kamiona… – zajedno. Zgrade takođe troše 30% pijaće vode i 25% svih proizvoda od drveta. Tako da ako želite nešto da promenite, zgrade su najbolje mesto da počnete.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;