IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mitovi o “zelenom dizajnu” zgrada

06.04.2011. | Ekologija

„Zeleni dizajn“ zgrada postaje sve popularniji, ali i dalje postoje predrasude koje odvraćaju građevince od održivog dizajna. Frenk Harmon, arhitekta koji je među prvima insistirao na zelenom dizajnu, razotkriva mitove.

Mit 1: Održive zgrade zahtevaju komplikovanu tehnologiju i egzotične alate

Stvarnost: Najvažnija održiva odluka koju možemo doneti za bilo koju zgradu je njena orijentacija: kako je okrenuta prema suncu zbog prirodnog osvetljenja, kako je postavljena prema vetrovima zbog prirodne ventilacije i zaštite stanara od hladnih zimskim vetrova. To je ključni princip održivog dizajna, a ne zahteva neke komplikovane zahvate ili alate. Farmeri su oduvek praktikovali održivi dizajn za svoje kuće i pomoćne zgrade a da nisu bili svesni da to rade. To je prosto bio zdrav razum.

Mit 2: Za održive zgrade su potrebni  skupi, neobični materijali

Stvarnost: Obični materijali koji su lokalno proizvedeni i način na koji ih koristimo bez otpada stvaraju održivu zgradu. Tu nema visoke tehnologije ili bilo čega neobičnog.

Mit 3: Održive zgrade su skupe

Stvarnost: Održive, ekološke zgrade koštaju isto kao i „obične“ zgrade ako poštujemo pravila orijentacije zgrade i materijala koje koristimo. A ušteda u potrošnji energije vredi truda. Korišćenje prirodne ventilacije i svetla je ušteda samo po sebi. A zamislite da ne morate plaćati struju ili toplu vodu i da dramatično smanjite potrošnju vode ako postavite fotonaponske ćelije na krov, solarni toplotni kolektor za grejanje vode i tuševe i vodokotliće sa malim protokom.

Mit 4: Održive zgrade su čudne

Stvarnost: Daleko od čudnovatog, eko-zgrade su pune svetlosti, svežeg vazduha i napravljene od prirodnih materijala. Čak i neke stare zgrade koje danas čuvamo kao vredne su građene po održivim principima.

Mit 5: Mogao bih da sagradim održivu kuću, poslovni prostor ili školu, ali to neće imati ništa promeniti

Stvarnost: Ništa ne može biti dalje od istine. 40% iskorišćene energije u SAD se potroši u zgradama. To je više od čitavog transportnog sistema – kola, aviona, kamiona… – zajedno. Zgrade takođe troše 30% pijaće vode i 25% svih proizvoda od drveta. Tako da ako želite nešto da promenite, zgrade su najbolje mesto da počnete.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;