INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Most sa vetrenjačama transformiše italijanski viadukt u javni prostor

08.02.2011. | Inhabitat

Most koji daje drugačiju svrhu napuštenim vijaduktima, proizvodi energiju i izgleda futuristički? Da, moguće je, i to je italijanski vijadukt sa vetrenjačama nazvan "Solarni vetar".

Južna Italija je puna neiskorišćenim vijaduktima, i umesto da se potroši 50 miliona dolara za njihovo rušenje, zvaničnici grada Calabria održali su takmičenje nazvano "Solar Park South" (Južni solarni park), pozivajući arhitekte i inženjere da smisle održivi i ekološki način ponovnog korišćenja postojećih struktura.

Solarni vetar, smišljen od strane projektantskog tima Francesco Colarossi-ja, Giovanna Saracino-a i Luisa Saracino-a, ima obilje zelenih koristi. Koristeći prostor između vijadukta, tim je predložio da se postavi 26 vetrenjača, koje bi proizvodile 36 miliona kilovat časova energije godišnje.

Dodatno, put preko mosta bi bio gusto oivčen solarnim ćelijama obloženim u providnoj plastici, koje bi proizvodile dodatnih 11,2 miliona kilovat sati. Ceo vijadukt bi bio pretvoren u promenadu i park.

Vozači bi mogli da parkiraju svoja vozila u prilici da uživaju u divnim pogledima, kao i u staklenim baštama duž vijadukta koje se pokreću solarnom energijom, stvarajuči sveže zelene pijace. 

Čitava struktura je kao zelena utopija, koja daje novu svrhu postojanja napuštenim vijaduktima, kombinovano proizvodeći 40 miliona kilovat časova energije (što je dovoljno da napaja 15000 domova), usputno stvarajući šansu da uživate u okolnim panoramskim pogledima, odmorite sa porodicom i kupite sveže proizvode. Zvuči mnogo bolje nego prosto rušenje starih vijadukta, zar ne?

Linkovi:

  • Drugo konkursno rešenje - link
  • Solar Park South - link
 

Komentari: 1

petra 21.02.2011 17.05.33

Postovani,

prvu nagradu na konkursu o kojem pisete dobili su:
Pr+off (philippe rizzoti, vermet tanguy, manal rachidi, samuel nageotte)
druga nagrada pripala je autorskom timu coffice - Italy (francesco colarossi, giovanna saracino, luisa saracino)
dok je trecenagradjeni rad pod autorskom sifrom j-a - colombia (daniel azuero, tomas jaramillo, andres gutierrez, juan jaramillo).

Na vasem sajtu objavili ste fotografije drugonagradjenog rada kao i opis tog konkursnog resenja, a ne prvonagradjenog.

Nadam se da ce te sugestiju prihvatiti i bez obzira na link koji ste dali, a na kom se mogu videti svi pristigli i nagradjeni radovi, da ce te objaviti ispravku.


Odgovor portala gradjevinarstvo.rs:
Poštovana, hvala vam na komentaru, kao i na spisku nagrađenih učesnika konkursa. Naša namera nije bila da prikažemo sve radove koje su pristigli na konkursu, već smo izabrali jedan od radova koji nas je zaintrigirao. Kao što ste i sami rekli, dat je link na kraju teksta ka svim konkursnim rešenjima, tako da je ostavljena mogućnost da se istražuje dalje.

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;