INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

FibreC - konstruktivni beton armiran staklenim vlaknima debljine jedan centimetar (video)

17.12.2010. | Gradjevinarstvo.rs

FibreC je lako beton sa odličnim karakteristikama koje ne zahtevaju dodavanje čelične armature. Specijalni ekstruzioni proces proizvodnje uključuje slojeve fiberglasa (staklenih vlakana) u betonsku matricu. U gornjem i donjem sloju betonskog platna staklena vlakna su instalirana bez geometrijskog reda, dok su u središnjem delu betonskih elemenata raspoređena u pravilnim redovima svežanja (u vidu crepa).

foto: Zaragoza Bridge Pavillon - FibreC kompanije Rieder (vidi link na kraju)

Odsustvo čelične armature dozvoljava proizvodnju vema tankih konstruktivnih elemenata koji su, bez obzira na svoje dimenzije, veoma otporni na mehaničke sile.

O kakvim se elementima radi najbolje govori debljina betonskih zidova od FibreC-a - od 8 do 13 milimetara. Betonski konstruktivni zid debljine jednog centimetra? Uz dobru geometriju koja će ukrutiti betonski panel njegova debljina može biti upravo toliko - 1cm.

Dodatno, FibreC platna proizvode se u različitim bojama, a pigment se dodaje pre nego što beton sazri u uobičajenom roku od 28 dana.

Ova "betonska opna" ima brojne prednosti i u unutrašnjem i u spoljašnjem prostoru. Posebna prednost očita je za izradu fasadnih panela. Jednostavno je napraviti voma oštre i precizne ugaone ili ivične panele.

Primena FibreC-a za fasadu možda jeste i najzanimljivija jer je poznato da betonske fasade imaju dug rok trajanja, koji se ovako povećava jer nema armature i zaštitnog sloja koji je uvek ugrožen različitim temperaturnim dilatacijama čelika i betona.

Tako su ventilisane fasade dobile još jedan kvalitetan i dugotrajan materijal koji ne zauzima više prostora u osnovi nego što to čine paneli od presovanih drvenih laminata ili cementnih panela sa celuloznim vlaknima.

Preporučujemo da pregledate reference na sajtu proizvođača, a ovde možete pogledati klip o FibreC-u na stadionu u Johanesburgu koji je korišćen za utakmice na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

Раде Ђоковић 15.03.2013 06.46.22

"................jer nema armature i zaštitnog sloja koji je uvek ugrožen različitim temperaturnim dilatacijama čelika i betona."

Ово је стручни портал и требало би да се води рачуна при објављивању прилога. Уредници обратите пажњу !
Свако добро.

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;