INFONET-468X60-BANNER

FibreC - konstruktivni beton armiran staklenim vlaknima debljine jedan centimetar (video)

17.12.2010. | Gradjevinarstvo.rs

FibreC je lako beton sa odličnim karakteristikama koje ne zahtevaju dodavanje čelične armature. Specijalni ekstruzioni proces proizvodnje uključuje slojeve fiberglasa (staklenih vlakana) u betonsku matricu. U gornjem i donjem sloju betonskog platna staklena vlakna su instalirana bez geometrijskog reda, dok su u središnjem delu betonskih elemenata raspoređena u pravilnim redovima svežanja (u vidu crepa).

foto: Zaragoza Bridge Pavillon - FibreC kompanije Rieder (vidi link na kraju)

Odsustvo čelične armature dozvoljava proizvodnju vema tankih konstruktivnih elemenata koji su, bez obzira na svoje dimenzije, veoma otporni na mehaničke sile.

O kakvim se elementima radi najbolje govori debljina betonskih zidova od FibreC-a - od 8 do 13 milimetara. Betonski konstruktivni zid debljine jednog centimetra? Uz dobru geometriju koja će ukrutiti betonski panel njegova debljina može biti upravo toliko - 1cm.

Dodatno, FibreC platna proizvode se u različitim bojama, a pigment se dodaje pre nego što beton sazri u uobičajenom roku od 28 dana.

Ova "betonska opna" ima brojne prednosti i u unutrašnjem i u spoljašnjem prostoru. Posebna prednost očita je za izradu fasadnih panela. Jednostavno je napraviti voma oštre i precizne ugaone ili ivične panele.

Primena FibreC-a za fasadu možda jeste i najzanimljivija jer je poznato da betonske fasade imaju dug rok trajanja, koji se ovako povećava jer nema armature i zaštitnog sloja koji je uvek ugrožen različitim temperaturnim dilatacijama čelika i betona.

Tako su ventilisane fasade dobile još jedan kvalitetan i dugotrajan materijal koji ne zauzima više prostora u osnovi nego što to čine paneli od presovanih drvenih laminata ili cementnih panela sa celuloznim vlaknima.

Preporučujemo da pregledate reference na sajtu proizvođača, a ovde možete pogledati klip o FibreC-u na stadionu u Johanesburgu koji je korišćen za utakmice na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

Раде Ђоковић 15.03.2013 06.46.22

"................jer nema armature i zaštitnog sloja koji je uvek ugrožen različitim temperaturnim dilatacijama čelika i betona."

Ово је стручни портал и требало би да се води рачуна при објављивању прилога. Уредници обратите пажњу !
Свако добро.

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;