INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arapski institut u Parizu - proizvodnja čuvene dinamičke fasade (video)

29.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Arapski institut u Parizu jedna je od najpoznatijih zgrada francuskog arhitekte Jean Nouvel-a. Završena je 1988. godine a glavna njena karakteristika je metalna podfasada iza staklene zavese sa mnoštvom otvora u vidu arapske ornamentike - arabeske. Zgrada se nalazi na levoj obali Sene, nedaleko od Notr Dama.


biblioteka u Arapskom institutu (levo)
fasada Arapskog instituta, Jean Novuel (desno)

Konstruktivni sistem je čelična konstrukcija, koja zajedno sa liftovima i metalnom fasadom čini da i enterijer izgleda zaista impresivno. U zgradi se nalaze: muzej, biblioteka, sala sa 300 mesta, restoran, kancelarije, itd. Zgrada je dobitnik Aga Kahn nagrade, a pored fasade najčešće se ističe njena dobra komunikacija sa okruženjem.

Južni fasadni zid okrenut prema dvorištu zapravo je spoj arhitekture i mehanike. Naizgled "obična" kombinacija geometrije savremenih zgrada i arapske ornamentike, sastoji se od niza dinamičkih panela sa "blendama". Ovi fotosenzitivni otvori, ukupno 30.000 komada, zatvaraju se i otvaraju poput blende na kameri i služe da automatski regulišu prodor sunčevih zraka u zgradu. Zapravo, tako je bilo zamišljeno...

Sistem ne radi već petnaestak godina ali to izgleda ne smeta mnogima. Iako postoji mnoštvo adresa na Internetu koje govore o zgradi, skoro nigde se ne pominje da fasada nije u punoj funkciji, iako se po pravilu ističe da je u pitanju sistem automatskog zatvaranja/otvaranja fasade. Pored toga, komentari se uglavnom zadržavaju na jedinstvenom utisku koji ostavlja u enterijeru.

Ovde možete pogledati proces proizvodnje metalnih panela sa blendama za kontrolu prolaza sunčevih zraka kroz fasadu:

Sve u svemu, statična fasada samo je jedan od spornih arhitektonskih projekata tzv. "starhitekata" - zvezda arhitekture. Dugo se nisu mogli čuti negativni komentari: investitore je možda bilo sramota utrošenog novca, kolege štite profesiju i njene perjanice, i tako ostaje da se "pamte samo lepe stvari".

Ipak, zahvaljujući internetu sve češće mogu da se čuju i suprotna mišljenja o ovakvom, takoreći luksuznom pristupu građenju. Nekoliko možete naći na linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;