Ofarbala spomenike umesto da ih zaštiti

22.10.2010. | Blic

Vajar Nebojša Savović Nes podneće tužbu protiv konzervatorke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu Ljiljane Protić, jer smatra da je samoinicijativno belom bojom prefarbala tri skulpture koje su njegovo autorsko delo. Savović smatra da su spomenici Aleksandru Karađorđeviću, Milanu Obrenoviću i Živojinu Mišiću, koji su simboli grada, nestručnim i neprofesionalnim tretmanom oskrnavljeni, a sa njim se slažu i stručnjaci iz ove oblasti, navodeći da će posledice po ova kulturna dobra biti teške i dogotrajne.

Skulpture tri slavne ličnosti iz srpske istorije postavljene su pre 15 godina ispred zgrade Načelstva u centru Gornjeg Milanovca. One su danas potpuno bele, jer ih je Ljiljana Protić, kako je utvrdila policijska istraga, krajem septembra prefarbala sa 18 bočica nitro boje u spreju. Nebojša Savović ističe da su na ovaj način narušena njegova autorska prava.

- Skulpture sada izgledaju zaista tužno i ja sam kao autor izuzetno povređen. Ono što nam sada preostaje je da preduzmemo sve korake kako bismo skulpture vratili u prvobitno stanje - kaže Savović.

Stručnjaci, međutim, strahuju da će to biti nemoguće, jer je šteta počinjena na ovaj način ogromna.

- Ako se neka skulptura prefarba, njoj su zatvorene sve pore kroz koje kamen diše. Ako je vlaga u toj skulpturi, ona ne može da izađe napolje - objašnjava Nebojša Savić, konzervator Narodnog muzeja u Beogradu.

Konzervatorka Muzeja rudničko-takovskog kraja Ljiljana Protić imala je zadatak da u aprilu samo obnovi postamente i osveži slova na bistama ispred zgrade Načelstva, ali je i tada samoinicijativno očistila i zaštitila spomenike. Kako se kasnije na mermeru pojavilo žutilo, ona je to pokušala da prikrije prefarbavanjem u belo. Nakon što je policijska istraga o ovom slučaju dovela do njenog imena, Protićeva je izjavila da je upotrebila italijanski akrilni lak u spreju koji se koristi za mermer “koji je sama kupila”, da je to uradila u radnu subotu i da je, kako je istakla, imala obavezu da zaštiti spomenike.

Stručnjaci za konzervaciju ogorčeni su ovakvim obrazloženjem i naglašavaju da je morala biti ispoštovana opsežna procedura kako bi se predupredile moguće greške, od izrade elaborata i snimanja stanja o tome o kakvim se oštećenjima radi, preko nadzora stručnih ljudi, do izbora materijala kojim će se raditi.

- Ovo je vrlo težak slučaj, jer je osoba koja bi trebalo da bude stručna u ovoj oblasti odgovorna za nešto što se slobodno može nazvati vandalskim činom - ističe Nikola Vukosavljević sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Vajar Nebojša Savović najavljuje tužbu protiv Ljiljane Protić: - Na taj način želim da zaštitim svoja autorska prava. Neko je došao i uništio moje delo - navodi on.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...