INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kišna bašta – vertikalna bašta koja ne zahteva održavanje

02.10.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Vertikalne bašte mogu odlično da izgledaju, ali one obično zahtevaju stalno održavanje, automatizovano ili ne. Firma Treebox, koja se bavi urbanim ozelenjavanjem, nedavno je u Londonu predstavila rešenje za pomenuti problem – vertikalnu baštu koja se brine „sama o sebi“ – „Kišnu baštu“. Ova bašta nema potrebu za strujom i navodnjavanje se u potpunosti oslanja na upotrebu kišnice.

„Kišna bašta“ funkcioniše po principu sakupljanja kišnice u određene rezervoare za skladištenje koji su smešteni iza posađenih biljaka i koji su tako sakriveni. Dizajn bašte odustaje od uobičajenog sistema za navodnjavanje pod pritiskom u korist sistema snabdevanja biljaka vodom iz rezervoara putem neke vrste fitilja od kanapa. To biljkama omogućava apsorpciju vode tehnikom kapilarnog navodnjavanja.

Navodnjavanje je u ovakvom sistemu kontrolisano – biljke ne dobijaju više vode nego što im je potrebno, a sistem smanjuje količinu vode koja dopire do biljaka onda kada ima dosta kiše. Sveukupan kapacitet rezervoara za vodu je dovoljan za do 6 nedelja zalivanja.

Generalni direktor firme Treebox, Armando Raish, predlaže korišćenje ove inovacije u slučajevima kada je održavanje vertikalnih bašta teško izvodljivo ili su one na mestima koja nisu lako dostupna. Biljke koje su korišćene u ovoj „Kišnoj bašti“ su uglavnom zimzelene biljke, paprat i trava.

Inicijalna, probna verzija „Kišne bašte“ instalirana je u Londonu 2013. godine, kao deo programa za održivu, urbanu drenažu. Nakon što se pokazala veoma uspešnom, njena dužina je utrostručena na 30m ove godine, a poslednji radovi na bašti su tek nedavno završeni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;