PRIJAVA-468X60-BANNER

Most „Garden Bridge“ u Londonu biće okupan bojama

27.08.2015. | Gizmag

Novi most preko reke Temze u Londonu (Velika Britanija), čija je izgradnja u toku, polako počinje da liči na ono što je njegovim idejnim tvorcima i bio cilj – zeleni raj u samom centru grada. Den Pirson, pejzažni arhitekta mosta „Garden Bridge“ ovih dana je otkrio nove informacije u vezi biljaka koje će biti zastupljene u ovoj jedinstvenoj bašti i načina njihove sadnje.

U saradnji sa ekološkim stručnjacima iz kompanije „Arup“, Pirson je razvijao ideju stvaranja takvog ambijenta koji će moći da podstakne biodiverzitet, razvoj i zrelost biljaka. Kako iz fondacije „Garden Bridge“ tvrde, površina za sadnju od 2,500m² sadržaće razno drveće i mnoge druge vrste biljaka koje će, nezavisno od godišnjeg doba, uvek pružati očaravajući pejzaž.

Sadnja biljaka će biti bazirana na kulturama koje se uzgajaju u Londonu vekovima, a biće podeljene u pet različitih delova u okviru bašte. Poznato je da će tu biti širok spektar cvetnih sadnica, bobičastih i drugih voćnih sadnica kao i „obilje voća i cveća bogatih nektarom, te prisutnih tokom cele godine kako bi se vremenom stvorilo i stanište privlačno raznim pticama i oprašivačima“.

Tako će, na primer, vrbe pružati rane prolećne rese za oprašivače dok će drvo „Glastonbury Thorn“ privlačiti pčele i druge oprašivače. Divlje kruške ali i drugo ukrasno bilje biće posađeno širom mosta i krasiće ga svojim cvetanjem i plodovima.

Svojevrsna zelena „tapiserija od živice“ biće takođe posađena, a sadržaće mešavinu zimzelenog bilja, divljeg gloga i šipka. Vrba će pružati kontrast zimzelenim biljkama i divljim jagodama, ukrasnom bilju i visibabama, dok će divlji, žuti narcisi biti iskorišćeni za sadnju oko višegodišnjih biljaka.

Na drugim mestima biće i lovora, smokvi, vinove loze, ruža kao i prolećnog i jesenjeg cveća, trave kao i raznog drugog prolećnog, letnjeg i jesenjeg lukovičastog sveća.

Završetak ovog fantastičnog projekta i otvaranje mosta planirano je na leto 2018. godine.

 

 

Komentari: 1

Milan 05.10.2015 14.49.08

Genijalno!

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;