Most „Garden Bridge“ u Londonu biće okupan bojama

27.08.2015. | Gizmag

Novi most preko reke Temze u Londonu (Velika Britanija), čija je izgradnja u toku, polako počinje da liči na ono što je njegovim idejnim tvorcima i bio cilj – zeleni raj u samom centru grada. Den Pirson, pejzažni arhitekta mosta „Garden Bridge“ ovih dana je otkrio nove informacije u vezi biljaka koje će biti zastupljene u ovoj jedinstvenoj bašti i načina njihove sadnje.

U saradnji sa ekološkim stručnjacima iz kompanije „Arup“, Pirson je razvijao ideju stvaranja takvog ambijenta koji će moći da podstakne biodiverzitet, razvoj i zrelost biljaka. Kako iz fondacije „Garden Bridge“ tvrde, površina za sadnju od 2,500m² sadržaće razno drveće i mnoge druge vrste biljaka koje će, nezavisno od godišnjeg doba, uvek pružati očaravajući pejzaž.

Sadnja biljaka će biti bazirana na kulturama koje se uzgajaju u Londonu vekovima, a biće podeljene u pet različitih delova u okviru bašte. Poznato je da će tu biti širok spektar cvetnih sadnica, bobičastih i drugih voćnih sadnica kao i „obilje voća i cveća bogatih nektarom, te prisutnih tokom cele godine kako bi se vremenom stvorilo i stanište privlačno raznim pticama i oprašivačima“.

Tako će, na primer, vrbe pružati rane prolećne rese za oprašivače dok će drvo „Glastonbury Thorn“ privlačiti pčele i druge oprašivače. Divlje kruške ali i drugo ukrasno bilje biće posađeno širom mosta i krasiće ga svojim cvetanjem i plodovima.

Svojevrsna zelena „tapiserija od živice“ biće takođe posađena, a sadržaće mešavinu zimzelenog bilja, divljeg gloga i šipka. Vrba će pružati kontrast zimzelenim biljkama i divljim jagodama, ukrasnom bilju i visibabama, dok će divlji, žuti narcisi biti iskorišćeni za sadnju oko višegodišnjih biljaka.

Na drugim mestima biće i lovora, smokvi, vinove loze, ruža kao i prolećnog i jesenjeg cveća, trave kao i raznog drugog prolećnog, letnjeg i jesenjeg lukovičastog sveća.

Završetak ovog fantastičnog projekta i otvaranje mosta planirano je na leto 2018. godine.

 

Komentari: 1

Milan 05.10.2015 14.49.08

Genijalno!

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...