INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najnoviji trend u SAD - uzgajanje povrća i voća u bašti restorana

17.10.2010. | Tanjug

Američke restorane poslednjih godina obuzeo je novi trend - pravljenje sopstvenih bašta u kojima se uzgajaju povrće i voće, a najzastupljeniji su paradajz i začinsko bilje.

Prema istraživanju Nacionalne asocijacije restorana, trećina od 2.000 ispitanih kuvara navelo je baštu kao najveći hit.

Uzgajanje sopstvenog povrća i voća jeftinije je u odnosu na novac koji treba izdvojiti za nabavku od drugih proizvodjača i za troškove dopremanja tih proizvoda do restorana, a ne treba zanemariti ni činjenicu kontrole kvaliteta "na licu mesta".

Broj restorana koji samo uzgajaju povrće i voće nije poznat, ali u poslednje vreme sve je više onih koji planiraju da u bliskoj budućnosti počnu sa "svojim baštama". Jedan od "takvih" restorana je Blue Water (Plava voda - na fotografiji) u gradu Grand Rapids u američkoj državi Mičegen, koji raspolaže baštom od 279 kvadratnih metara.

U bašti je prošle godine najpre zasađen paradajz, ali ove godine ona je obogaćena ljutim papričicama, slatkim kukuruzom, bundevama, raznim začinskim biljkama i jagodama. Restoran uzgaja i 12 vrsta voća, uključujući kruške i jabuke.
 
Leri Berč i njegova supruga Dajan su česti posetioci restorana, i mada lokalno gajeno povrće nije glavni razlog za njihove dolaske, ono je, kako je rekao Berč, sjajan dodatak:

- Dobro je znati da hrana koju jedete raste par metara od kuhinje u kojoj se priprema i da se pri tom ne koriste pesticidi i veštačka djubriva - rekao je Berč.

On je istakao i da je pogled kroz prozore restorana na baštu veličanstven, naročito u vreme kada plodovi sazreju, te se baštom prelivaju žuta, zelena, crvena i druge boje. Restorani uglavnom uzgajaju između 10 i 20 odsto vrsta potrebnog povrća.

U Njujorku će uskoro biti otvoren restoran koji je napravio baštu na krovu šestospratnice, u kojoj će biti uzgajano čak 70 vrsta biljaka, povrća i voća što će zadovoljiti oko 60 odsto potreba restorana.

Da je gajenje povrća i voća u sopstvenoj bašti pravi hit u Americi potvrdjuje i prva dama SAD Mišel Obama, koja je na Južnom travnjaku Bele kuće iskopala baštu u kojoj uzgaja organsko povrće i voće, izmedju ostalog spanać, komorač i bundevu.

Za više na ovu temu klikni tag "hrana" ispod teksta.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;