INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zavese

06.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Zavesa bi trebalo da bude duga do poda ili do osnove prozora. Sve druge varijante deluju neobično.

Izuzetak su zavese čija dužina je veća od visine prostorije i koje se nabiraju po podu. Ove zavese zahtevaju vešt izbor materijala kako bi padale po podu i nabirale se kako treba. Najčešće se koriste u dnevnim i spavaćim sobama. Kada se ove zavese koriste sa sistemom ručnog povlačenja zavesa, treba voditi računa da širina zavese ne bude prevelika jer će onda zavesa biti veoma teška i nezgodna za rukovanje. Ovakve zavese skupljaju svu, pa i najmanju, prašinu po podu. Zato je potrebno nešto više pažnje kako bi uvek dobro izgledale.

Dužina zavese koja ide od plafona do poda treba da bude 10mm kraća od ukupne visine prostorije kako se zavesa ne bi povlačila do podu i kako bi se njom lakše rukovalo. Što se tiče zavesa koje idu do prozorske daske, dovoljno je da budu kraće 5mm.

Iz sigurnosnih razloga, nikada ne treba prekrivati radijatore zavesama. Treba naći drugo rešenje, bilo korišćenjem zavese dužine samo do prozorske daske bilo izborom druge vrste zaštite prozora kao što su npr. roletne.

Vrh svih vrsta zavesa može biti odmah ispod plafona, iznad rama prozora ili na njegovom vrhu ili može biti u nivou prozorskog stakla. Sve zavisi od prostora kojim se raspolaže. Napravljeni izbor treba ponoviti u svim prostorijama doma jer deluje neobično kada su zavese zakačene na različitoj visini, naročito ako su prostorije u vidokrugu ili, najlošije od svega, ako je reč o jednoj prostoriji.

Generalno, što je teža tkanina, tkanje bi trebalo da bude gušće kako bi zavesa dobro padala. Što je tkanje ređe, to podložnije uticaju spoljašnjih faktora kao što su vrućina i vlažnost.

Štampane zavese, verovatno najpopularnije, izrađuju se uglavnom od gusto tkanog pamuka ili mešavine pamuka i poliestera, srednje su težine i praktične su u većini slučajeva.

Saten i žakard su gusto tkane, savitljive tkanine koje padaju ravno i deluju veoma otmeno, pa se i koriste u prostorijama za prijem.

Ne postoje stroga pravila, najvažnije je da se tkanina lepo nabira i dobro pada. Može se koristiti skoro bilo koja tkanina za zavese i drapere pošto se pažljivo razmisli gde ćete biti korišćene.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;