INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Adhezivi na bazi proteina iz sojinog brašna - budućnost drvoprerađivačke industrije

31.08.2010. | Blaine Brownell | Architect Magazine

U današnjem vremenu kada je svest o zaštiti životne sredine povećana u društvu, formaldehid, koji je decenijama jedan od glavnih sastojaka u proizvodima od drveta, dospeo je na veoma rđav glas. Ova hemikalija koja se koristi kao lepilo u proizvodnji iverice, OSB-a, šperploče i drugih proizvoda od drveta potencijalno je kancerogen i spada u VOC materije koje mogu iritirati oči, kožu ili disajne puteve (više o VOC materijama na tagu ispod teksta).

S obzirom na njegovu potencijalnu toksičnost, kao i to da se dobija iz prerade fosilnih goriva, istraživači već dugo pronalaze različite nove adhezive koji bi mogli da zamene formaldehid u industrijskim procesima.

Ove nedelje, naučnici iz USDA Laboratorije za proizvode od drveta u Viskonsinu predstavili su jedan od ekoloških adheziva koji mogu biti alternativa formaldehidu - na bazi soje.

Kao sirovina koristilo bi se sojino brašno koje karakteriše osobina hidrofobnosti, i za koje naučnici tvrde da je efikasno poput formaldehida, ali za razliku od njega - nema negativne strane.

- Proteinski adhezivi predstavljali su resurs za proizvodnju kompozitnih materijala od drveta u ranom 20. veku. Zatim su ih zamenili petrohemijski adhezivi koji su bili jeftiniji, pogodniji za primenu i dugotrajniji. Međutim, tehnološki razvitak ali i zaštita životne sredine vraćaju proteinske adhezive u upotrebu.

Danas se adhezivi na bazi soje koriste u samo 5% proizvodnih procesa prerade drveta, naučnici smatraju da će im pripasti budućnost ove industrije, i to već u narednih nekoliko godina.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;