PRIJAVA-468X60-BANNER

LSL (laminated strand lumber) - lamelirana drvena građa od drvnog otpada

29.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Mnogi ljudi su upoznati sa drvenim elementima za gradnju pod imenom OSB (oriented strand board) koji čine otpadne ljuske različitih vrsta drveta spoje lepilom pod pritiskom kako bi se dobile drvene table daleko boljih karakteristika od iverice (koja se pravi od najsitnijih elemenata otpada drveta).

Napomena: o OSB-u pisali smo na sajtu Gradjevinarstvo.rs u nekoliko navrata i više o tome možete pronaći klikom na tag "OSB" ispod teksta.

Još bolji konstruktivni proizvod od sličnih sirovina (otpadaka od drveta) jeste LSL - Laminated Strand Lumber (na internetu možete potražiti i kao timberstrand LSL).

LSL se pravi od još većih otpadnih komada (do 30cm dužine) od različitih vrsta drveta koji sami po sebi ne mogu biti konstruktivni elementi.

Neke vrste četinara nemaju dovoljno dobre karakteristike da se koriste za tavanične grede ili drveni konstruktivni ram, ali kada se komadi istih tih vrsta lameliraju sa vodootpornim lepilom i sastave u presi formirajući tako LSL, dobija se drvena građa koja ispunjava i visoke tehničke standarde za konstruktivno drvo.

Važno je napomenuti da LSL ne sadrži formaldehide poput mnogih drugih vrsta lameliranih materijala na bazi drveta (kao što je medium density fiberboard - MDF, slično medijapanu i iverici, vidi link na ispod teksta). Adhezivi koji se koriste u proizvodnji LSL-a ne spadaju u toksične materije, te je veoma mala verovatnoća da će ova građa sadržati VOC materije (vidi na tagu ispod više o VOC-u).

LSL se u SAD može naručivati u različitim dimenzijama, od standardnih štafni 5x10cm do greda većeg prečnika za međuspratnu konstrukciju.

Naravno, LSL je sve popularniji jer ima manju cenu nego građa od prirodnog punog drveta, ali cena mu je ipak znatno veća od drugih lameliranih proizvoda na bazi drveta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;