PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

LSL (laminated strand lumber) - lamelirana drvena građa od drvnog otpada

29.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Mnogi ljudi su upoznati sa drvenim elementima za gradnju pod imenom OSB (oriented strand board) koji čine otpadne ljuske različitih vrsta drveta spoje lepilom pod pritiskom kako bi se dobile drvene table daleko boljih karakteristika od iverice (koja se pravi od najsitnijih elemenata otpada drveta).

Napomena: o OSB-u pisali smo na sajtu Gradjevinarstvo.rs u nekoliko navrata i više o tome možete pronaći klikom na tag "OSB" ispod teksta.

Još bolji konstruktivni proizvod od sličnih sirovina (otpadaka od drveta) jeste LSL - Laminated Strand Lumber (na internetu možete potražiti i kao timberstrand LSL).

LSL se pravi od još većih otpadnih komada (do 30cm dužine) od različitih vrsta drveta koji sami po sebi ne mogu biti konstruktivni elementi.

Neke vrste četinara nemaju dovoljno dobre karakteristike da se koriste za tavanične grede ili drveni konstruktivni ram, ali kada se komadi istih tih vrsta lameliraju sa vodootpornim lepilom i sastave u presi formirajući tako LSL, dobija se drvena građa koja ispunjava i visoke tehničke standarde za konstruktivno drvo.

Važno je napomenuti da LSL ne sadrži formaldehide poput mnogih drugih vrsta lameliranih materijala na bazi drveta (kao što je medium density fiberboard - MDF, slično medijapanu i iverici, vidi link na ispod teksta). Adhezivi koji se koriste u proizvodnji LSL-a ne spadaju u toksične materije, te je veoma mala verovatnoća da će ova građa sadržati VOC materije (vidi na tagu ispod više o VOC-u).

LSL se u SAD može naručivati u različitim dimenzijama, od standardnih štafni 5x10cm do greda većeg prečnika za međuspratnu konstrukciju.

Naravno, LSL je sve popularniji jer ima manju cenu nego građa od prirodnog punog drveta, ali cena mu je ipak znatno veća od drugih lameliranih proizvoda na bazi drveta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;