PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena arhitektura, kriza, starhitekte i Ground Zero iz ugla arhitektonskog kritičara Paul Golberger-a

26.07.2010. | Big Think

Sajt Big Think u velikom intervjuu sa arhitektonskim kritičarem iz New Yorker-a, Paul Golberger-om, razgovarao je o nekoliko aktuelnih tema arhitekture u SAD.

Pored onih širih, koji se direktno tiču cele države, kao što je uticaj krize na arhitekturu ili uticaj zelene arhitekture i njeno mesto u građenju danas, Paul se osvrnuo i na temu koja će narednih godina biti pod lupom Njujorka, SAD, ali i celog sveta - projekat za lokaciju Ground Zero, mesto gde su nekada stajale kule Bliznakinje.


model projekta za Ground Zero, Njujork

Da li je uspon poznatih arhitekata tokom poslednjih decenija dobar ili loš za arhitekturu i projektovanje uopšte? Arhitektonski kritičar iz New Yorker-a, Paul Golberger kaže da su starhitekti (eng. starchitects - zvezde u arhitekturi) poput Frank Ghery-ja učinili da manje kritično mislimo o zgradama, ali i da je njihov rad istovremeno stvorio daleko veće zanimanje za arhitekturu danas nego što se to desilo ranije u 20. veku.

- Znate, arhitektura je sada deo globalnog kulturnog dijaloga. To će neizbeđno stvoriti više zanimanja za zgrade koje će animirati i uzbuditi više ljudi. I sve više ljudi primećuje zgrade koje im pobuđu strasti, pozitivne ili negativne, i na neki način žele da im se to dešava sve češće - rekao je Golderberger.

U ovom velikom intervjuu za Big Think Goldberger je takođe govorio i o načinu na koji je recesija pogodila arhitekturu u SAD (link na kraju teksta).


Do nekog nivoa, kaže Goldberger, ideja zelene arhitekture postala je toliko raširena u savremenog praksi građenja da to ne mora ni da se pominje.

- Naučili smo kako da gradimo tradicionalne zgrade (pod tradicionalnim ne mislim u istorijskom smislu, već prosto na standardne zgrade) koje su daleko energetski efikasnije od onih koje smo nekad pravili.

Tako da, na pitanje: kako će zelena gradnja promeniti arhitekturu, odgovor je - ne mnogo. Ali ne zato što se zelena arhitektura ne događa, već zato što smo naučili kako da nova rešenja integrišemo u postojeće oblike da se izgled naših zgrada menja mnogo manje nego što smo nekad mislili da hoće.

Ground Zero

U intervjuu koji vam prenosimo Goldberger je za sajt Big Think govorio i o projektima za Ground Ziro (nultu tačku) - lokaciju na kojoj su nekada stajale kule Bliznakinje, jedan od simbola Njujorka 20. veka.

- Ova lokacija zaista vapi za smelim i vizionarskim projektom, ali mi u tome zaista nismo uspeli. i tako ćemo napraviti zgradu koja se ne razlikuje mnogo od poslovnih zgrada bilo gde na svetu, i, iskreno govoreći, neće biti dobra kao mnoge od njih - zaključuje Golberger.

Više o lokaciji i projektu za Ground Zero čitajte na Wikipediji - link na kraju teksta.


Goldberger dodaje i da je sadašnji momenat u istoriji arhitekture, ako bismo želeli da ga etiketiramo na neki način, zapravo period kasnog modernizma, obnovljenog modernizma (eng. late-modernism, renewed modernism). Danas se na neki način vraća stil moderne, koji je greškom 80-ih proglašen mrtvim sa pojavom post-moderne. On je danas urbaniji, ispravlja neke svoje greške iz "mladosti" kada je često bio i "anti-urban".

Takođe, novi stil moderne koji viđamo danas, daleko je uzdržaniji, u nekim slučajevima, i ponekad ide ka minimalizmu i/ili ekspresionističkom pravcu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;