EU izglasala zakon za zabranu trgovine drvetom iz nelegalno posečenih šuma

08.07.2010. | BBC

Evropski parlament je glasao za zabranu uvoza ilegalno proizvedenog drveta. Od 2012. godine, kompanije koje uvoze drvnu sirovinu i proizvode moraće da podnesu i dokaze o poreklu i suočavaće se sa zakonskim sankcijama ukoliko ne budu radile u skladu sa novim zakonom.

Ovom glasanju prethodilo je nekoliko godina rasprave o oštrini zakona i razmerama ograničenja do kojih treba ići, pa je izglasavanje novog zakona mnogima predstavljalo olakšanje.

Procene su da oko 20% drveta koje se uvozi u Evropu vodi poreklo iz ilegalne seče šume. Ovakva seča vodi do ogoljavanja (deforestacije) nekih zemalja u tropskom pojasu.

- Najmanje što će se desiti jeste da veza tržišta EU sa šumama širom sveta koje su uništene neplanskom sečom bude znatno slabija - kaže Satu Hassi, finski poslanik koji je predvodio izglasavanje zakona u Parlamentu EU, i dodaje:

- Predugo je Evropa samo propovedala protiv nelegalne trgovine drvetom i deforestacije u zemljama trećeg sveta dok je istovremeno predstavljala jedno od najvećih tržišta za ovu vrstu trgovine. Zato ovaj zakon predstavlja veliki uspeh u ovoj oblasti.

Kompanije zadovoljne

Novi zakon će naterati kompanije koje posluju u EU da obezbede dokumenta o "lancu isporuke" (chain of supply) tako da svaki komad drveta može biti praćen do mesta gde je posečen.

Međutim, u Evropi već mnoge kompanije koje rade sa drvetom imaju detaljne dokaze o poreklu svoje sirovine. One su sa zadovoljstvom dočekale nove mere EU.

Jedan od sertifikata koji veoma strogo prati način upravljanja šumama i njihove eksploatacije jeste i FSC - na linku na kraju saznajte više, ali i na tagu FSC ispod teksta pronađite vezane vesti i tekstove na našem sajtu.


- Dobra je vest da se Evropa konačno složila da je potrebno oštrije se suprotstaviti nelegalnoj seči šuma. Sada će i potrošači znati da kupovinom proizvoda od drveta ne doprinose ogoljavanju zemljišta i negativnim klimatskim promenama - kaže Ian Cheshire, direktor kompanije Kingfisher, majke firme lanaca trgovine kao što su B&O (kuhinje i kupatila), Castorama (maloprodaja nameštaja, alata, uređaja za domaćinstva, itd.) i Screwfix (alati).

I grupe koje se zalažu za očuvanje životne sredine, i naročito šuma, zadovoljne su izglasavanjem novog zakona. Ipak, i dalje ostaju razočarani da je do toga došlo tek nakon pet godina od prve verzije zakona na papiru.

U zakon su unete i odredbe nastale po ugledu na amandmane iz Lacey Act-a koji je u SAD prošao još 2008. godine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...