INFONET-468X60-BANNER

Studija ispituje uticaj revitalizacije postojećih zgrada na okruženje

16.06.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Nacionalno udruženje za zaštitu istorijskih spomenika SAD-a, Savet za zelene zgrade Cascadia, Oregon (jedna od podružnica USGBC-a) i kompanija Green Building Services pokrenuli su studiju kvantifikacije ekonomskih i ekoloških prednosti revitalizacije i korišćenja postojećih zgrada.

Sjedinjene Američke Države, kao i sve razvijene zemlje sveta, ali i one koje su trenutno u zamahu razvoja, najčešće se odlučuju da prosto ruše sve što je napravljeno da bi preko toga zidali novo. Najavljena studija utoliko je značajna što preispituje ovu "naviku" i pokušava da promeni višedecenijsku kulturu gradnje od nultog nivoa, bez obzira na ono što se na parceli nalazi.

Na fotografiji je možda najekstremniji primer, ne samo u SAD već i u svetskim razmerama, rušenja i gradnje od nultog nivoa - Las Vegas, Nevada.

Rekonstrukcija sa adaptacijom, davanje novog života i svrhe starim zgradama, nije nov koncept, kaže Kirsten Ritchie, direktor za održivi dizajn u birou Gensler.

Bivši tržni centri, fabrike, tranzitni terminali i vojne baze u SAD često zauzimaju naslovne strane novina kao projekti koji bude beliku pažnju javnosti, naročito onda kada postaju luksuzni hoteli, sertifikovane zelene zgrade, sedišta korporacija ili dobijaju novu značajnu ulogu za lokalnu zajednicu.

Urađeno je malo istraživanja na ovu temu pa još nema kompletnih podataka o pravoj vrednosti ovih transformacija.

Studija koju rade tri grupe trebalo bi da odredi tipove zgrada, uključujući i kuće, da pokaže kako uticaj na ekologiju i troškovi mogu biti smanjeni rekonstrukcijom umesto izgradnjom novih zgrada.

- Ne možemo izgraditi svoj put iz krize klimatskih promena. Naš put je očuvanje i ova studija omogućiće da ljudi bolje razumeju značaj ponovne upotrebe postojećih objekata - kaže predsednih Nacionalnog udruženja za zaštitu spomenika Richard Moe:

- Na posletku, nadamo se da će ova studija pomoći industriji zelene gradnje, investitorima, graditeljima i zakonodavcima sa pravom informacijom koja im je potrebna da pravilno odlučuju - da uvide prednosti korišćenja postojećih zgrada.

Sprovođenje studije omogućio je zajam iz Summit fondacije, a završetak studije se očekuje početkom 2011. godine

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;