IZOLACIJA-468X60-BANNER

Frank Gehry projektovao svoju prvu zgradu u Las Vegasu - Cleveland Lou Ruvo Center

25.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon nekoliko godina bezuspešnih pokušaja da dobije zgradu Frank Gehry-ja zbog njegovog upornog odbijanja da gradi u Las Vegasu, ovaj čuveni grad u Nevadi ipak će uspeti u svojoj nameri. Mnogo stvari je moralo da se poklopi pa da se ovo ostvari.

Klinika Luo Ruvo Centar za zdravlje mozga zvanično je otvorena u petak 21. maja 2010. godine. Ovde se nalazi savremeni centar za istraživanje degenerativnih bolesti mozga osnivača i vlasnika Larry Ruvo-a. Gehry se odlučio da projektuje zgradu tek nakon što je otkrio da su obojica dobro upoznati sa razornim posledicama bolesti mozga koje su napale njihove bližnje.

Kompleks vredan 100 miliona dolara sastoji se iz dva krila povezana otvorenim dvorištem. U arhitektonskom smislu dva krila su estetski sasvim različita, zgrada od belih blokova i zgrada prepoznatljive čelične fasade, pa ipak, zajedno čine kohezivnu celinu.

Zanimljivo je da centar pod svojim krovom okuplja nekoliko sasvim različitih funkcija, te poseduje i prostor koji je moguće iznajmiti za žurke, svadbe i specijalne prilike u vezi sa događajima u samom istraživačkom centru koje treba posebno obeležiti prigodnim dešavanjem.

Cleveland Lou Ruvo Center svojim izgledom nesumnjivo govori da je reč o delu ovog autora, a već je dobio i veoma dobre kritike u kolumni posvećenoj arhitekturi u Los Angeles Times-u. Kritičar Times-a, Christopher Hawthorne, pre svega bio je impresioniran enterijerom zgrade za koji kaže da je Gehry-jev najbolji još od koncertne dvorane Disney iz 2003. godine (više o tom projektu vidi na linku na kraju teksta - Projektovanje, arhitektura i akustika koncertnih dvorana).

Iako su prve ocene dobre, očekivanja su velika i prevazilaze samu zgradu i ono što će se u njoj odvijati. Naime, Las Vegas je u vrhu po stopi nezaposlenosti u SAD sa svojih 14%. Zato grad vidi ovu kliniku kao katalizator budućeg razvoja grada, naročito dela grada Symphony Park ukupne površine 250.000m², na čijem je južnom obodu smeštena klinika.

Ovde su u planu mešoviti projekti poslovanja i stanovanja, a grad pokušava i da obogati svoju ponudu koja se i dalje prevashodno bazira na kockanju i prihodu od kockarskog turizma. Već se razmišlja i o ulaganju u kardiološki centar koji bi bio u blizini klinike Luo Ruvo.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;