INFONET-468X60-BANNER

CarbonCoat - zaštita čelika od karbonskih nanocevčica

21.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Gekoni se veoma lako kreću uz sasvim vertikalne površine pri tom se ne koristeći nikakvim adhezivnim izlučevinama i sl. Ovo uspevaju zahvaljujući tome što su njihovi prsti pokriveni sićušnim dlačicama koje se lepe za glatke i grube površine služeči se van der Waals-ovim silama.

Inspirisan ovom sposobnošću gekona, profesor Ali Dhinojwala sa timom istraživača sa Univerziteta Akron, uz pomoć karbonskih nanocevčica razvio je samolepivu traku koja može da se zalepi na veliki broj različitih tipova površina, uključujući i Teflon. Traka takođe ima i sposobnost samočišćenja.

Zaštita i oblaganje čelika

Aplikacijom presvlake od karbonskih nanocevčica na čeličnu površinu dobija će super hidroizolovan čelik koji zadržava svoje elektro i termičke karakteristike.

Modifikovanje karakteristika površine nerđajućeg čelika može da donese brojne nove primene kao što su izmenjivači toplote, elektrode za akumulatore, solarni paneli, prenos tečnosti, i stvaranje površina koje se ne prljaju.

Van der Waals (1837. - 1923.), holandski fizičar i termodinamičar, bio je jedan od prvih koji se bavio intermolekularnom silom, koja se danas često naziva po njemu Van der Waals-ova sila.

Link:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;