SFSOPLATE-468X60-BANNER

Nova metoda projektovanja zgrada sprečava katastrofalna urušavanja

24.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa ICITECH-UPV Politehničkog instituta u Valensiji razvili su novi metod projektovanja zgrada koji značajno smanjuje rizik od katastrofalnih urušavanja. Ovaj metod je osmišljen da unapredi otpornost zgrada tako što ograničava urušavanje samo na deo strukture koji je pretrpeo oštećenje, čime se štiti ostatak objekta.

cigle

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema rečima istraživača, trenutno se projektovanje fokusira na poboljšanje povezanosti između komponenti strukture. U slučaju oštećenja jedne komponente, teret se preusmerava na ostatak strukture. Međutim, ova tehnika može povećati rizik od progresivnog rušenja nakon većih oštećenja, što može dovesti do potpunog urušavanja zgrade, kao što se dogodilo u Peñíscoli (2021) i Abadanu (2022).

Novi metod dizajna, koji je objavljen u časopisu Nature, koristi koncept strukturalnog osigurača, slično kao što električni osigurač štiti elektromrežu.

Nirvan Makoond, jedan od autora studije, objašnjava da ova tehnika omogućava izolaciju oštećenih delova zgrade kako bi se sprečilo širenje većih oštećenja kroz celu konstrukciju.

Time se obezbeđuje strukturalni kontinuitet u normalnim uslovima, ali se segmentira kada je neizbežno širenje oštećenja, smanjujući opseg oštećenja i sprečavajući potpuno rušenje.

Testiranje na zgradi potvrdilo je efikasnost ovog metoda, čineći ga prvim rešenjem protiv širenja urušavanja koje je testirano i verifikovano u punom obimu. Očekuje se da će primena ovog metoda minimalno ili nimalo uticati na troškove izgradnje, jer koristi konvencionalne građevinske materijale.

Ova revolucionarna metodologija je deo projekta Endure, u okviru kojeg je u junu 2023. godine sproveden test na zgradi u punom obimu kako bi se validirala njena efikasnost. U testu je veliko inicijalno oštećenje izolovano u jednom delu zgrade, sprečavajući širenje na celu strukturu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;