Kebony - biootpad za dugotrajnu zaštitu prirodnog drveta

29.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Kebony je specijalno obrađeno drvo odličnih karakteristika modifikovano u procesu pod nazivom kebonizacija (kebonization). Ovaj proces smatra se ekološkom procedurom koja pospešuje karakteristike drveta uz pomoć biootpada industrije šećera.

Kebony je izdržljiva alternativa impregniranim pločastim fasadnim oblogama i tropskom drvetu. Proizvodi se u istoimenoj norveškoj firmi (link na kraju teksta - sajt na nekoliko jezika).

Proces koji se zasniva na tečnom ekstratu iz biootpada učvršćuje celulozna vlakna u drvetu, povećava gustinu materijala, i proizvod čini krućim i značajno tvrđim od prirodnog drveta koje nije tretirano na ovaj način.

Kebonizacijom se postiže da ćelije drveta budu trajno ukrućene, što umanjuje skupljanja i uvijanja za oko 50% u poređenju sa običnim drvetom. Polimer se čvrsto vezuje za ćelijsku strukturu tako da proces nije povratan.

Ipak, Kebony ne sadrži nikakve hemikalije koje mogu dospeti u okruženje i nauditi čoveku ili okolini. U fazi raspadanja, koja nastupa od trenutka kada se ovako tretirano drvo zamenjuje i baca, sa njim se može raditi sve što i sa običnim drvetom (kompost, iverje, itd).

Kebony se izrađuje od nekoliko vrsta drveta: bor i žuti bor, smreka, hrast, jasen ili bukva. Sirovine za preradu nabavljaju se iz šuma namenjenih za eksploataciju sa strogim nadzorom.

Boja Kebony drvenih panela je zlatno braon koja se vremenom pretvara u sivu. Kada je izložen suncu i kiši Kebony dobija zanimljiv površinski izgled srebrno-sive patine.

Kebony je pokazao izdržljivost i dugovečnost u oštrim klimama, bez ikakve potrebe za farbanjem ili impregnacijom. Povećana mu je i otpornost na gljivice, insekte, truljenje i mikroorganizme. Održava se običnim čišćenjem površine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece