INFONET-468X60-BANNER

Autonomni bager gradi kamene zidove uklapajući kamenje kao delove slagalice

19.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa ETH Zurich su razvili metodu kojom su naučili autonomni bager da samostalno gradi kamene zidove koristeći velike stene i građevinski otpad. Ovaj inovativni pristup predstavlja značajan napredak u građevinarstvu, s obzirom na to da je izgradnja kamenih zidova do sada zahtevala veliku količinu ručnog rada.

Autonomni bager

Autonomni bager gradi zid (Foto: ETH Zurich/Marc Schneider)

Projekat, koji je deo Nacionalnog centra kompetencija za digitalnu fabrikaciju (NCCR dfab), uključuje multidisciplinarni tim istraživača iz različitih laboratorija i katedri ETH Zurich, uključujući Gramazio Kohler Research, Robotics Systems Lab, Vision for Robotics Lab i Katedru za pejzažnu arhitekturu.

Autonomni bager, nazvan HEAP, uspešno je izgradio zid visok 6 metara i dug 65 metara. Zid je smešten u digitalno planiranom i autonomno iskopanom pejzažu i parku. Zahvaljujući senzorima, bager može samostalno da kreira 3D mapu gradilišta i locira postojeće građevinske blokove i kamenje potrebno za izgradnju zida. Posebno dizajnirani alati i pristupi mašinskom vidu omogućavaju mu da skenira i hvata velike kamenje u svom neposrednom okruženju.

Sposoban je i da registruje njihovu približnu težinu i centar gravitacije. Algoritam određuje najbolju poziciju za svaki kamen, a zatim bager samostalno postavlja kamenje na željeno mesto. Autonomna mašina može postaviti 20 do 30 komada u jednom ciklusu, koliko mu se i dostavi u jednoj isporuci.

Na ovaj način se efikasno koriste resursi i lokalno dobijeni materijali poput betonskih ploča ostalih nakon rušenja objekata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SSAB-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;