IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Autonomni bager gradi kamene zidove uklapajući kamenje kao delove slagalice

19.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa ETH Zurich su razvili metodu kojom su naučili autonomni bager da samostalno gradi kamene zidove koristeći velike stene i građevinski otpad. Ovaj inovativni pristup predstavlja značajan napredak u građevinarstvu, s obzirom na to da je izgradnja kamenih zidova do sada zahtevala veliku količinu ručnog rada.

Autonomni bager

Autonomni bager gradi zid (Foto: ETH Zurich/Marc Schneider)

Projekat, koji je deo Nacionalnog centra kompetencija za digitalnu fabrikaciju (NCCR dfab), uključuje multidisciplinarni tim istraživača iz različitih laboratorija i katedri ETH Zurich, uključujući Gramazio Kohler Research, Robotics Systems Lab, Vision for Robotics Lab i Katedru za pejzažnu arhitekturu.

Autonomni bager, nazvan HEAP, uspešno je izgradio zid visok 6 metara i dug 65 metara. Zid je smešten u digitalno planiranom i autonomno iskopanom pejzažu i parku. Zahvaljujući senzorima, bager može samostalno da kreira 3D mapu gradilišta i locira postojeće građevinske blokove i kamenje potrebno za izgradnju zida. Posebno dizajnirani alati i pristupi mašinskom vidu omogućavaju mu da skenira i hvata velike kamenje u svom neposrednom okruženju.

Sposoban je i da registruje njihovu približnu težinu i centar gravitacije. Algoritam određuje najbolju poziciju za svaki kamen, a zatim bager samostalno postavlja kamenje na željeno mesto. Autonomna mašina može postaviti 20 do 30 komada u jednom ciklusu, koliko mu se i dostavi u jednoj isporuci.

Na ovaj način se efikasno koriste resursi i lokalno dobijeni materijali poput betonskih ploča ostalih nakon rušenja objekata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SSAB-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;