PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Izgradnja pristupačnih stanova: 3D štampa u kombinaciji sa drvetom

08.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sve je masovnija upotreba 3D štampe u građevinskoj industriji širom sveta. Interesantan projekat dolazi nam iz Nemačke, gde će se najsavremenija tehnologija 3D štampanja, kombinovana sa drvetom, koristiti za izgradnju socijalnih stanova, pristupačnih cena.

Zgrada će imati 6 stanova (Foto: Steinhoff Architekten)

U pitanju je komplikovaniji projekat od većine onih u kojima se koristi 3D tehnologija. Naime, prizemlje i prvi sprat gradiće se pomoću štampača COBOD BOD 2. On je nedavno korišćen u Indiji prilikom izgradnje pošte i kuće otporne na zemljotres i odlično se pokazao.

Radovi će trajati oko 100 sati (Foto: Steinhoff Architekten)

Radovi će trajati oko 100 sati, a za izgradnju će biti upotrebljena mešavina nalik cementu. Spoljašnjost će imati karakterističan rebrasti izgled po kome se prepoznaje ova tehnologija.

3D štampanje

3D štampanje (Foto: COBOD)

Drugi sprat će biti drugačiji, njega neće graditi robot, već ljudi. Biće sačinjen od drveta i imaće fasadu. Radnici će na kraju u kući postaviti drvene podove, krov, prozore, električne i vodovodne instalacije.

Fabijan Meyer-Brötz, generalni direktor Peri 3D Construction, ističe da će na ovaj način još jednom biti prikazano koliko se brzo i efikasno gradi pomoću 3D štampača, štedeći pritom prirodne resurse. On je uveren da ova tehnologija može imati široku primenu i da je spremna za savremena gradilišta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;