SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonska magija Zaha Hadid: Sanya kulturni distrikt

05.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu arhitekture, gde se stalno teži inovacijama i jedinstvenim kreacijama, Zaha Hadid Architects (ZHA) predstavila je planove za novi kulturni distrikt u Kini, koji obećava da će biti pravo arhitektonsko čudo.

Upečatljivi krovovi će se videti iz celog zaliva

Upečatljivi krovovi će se videti iz celog zaliva (Foto: Negativ)

Projekat je smešten na južnom vrhu Hainan ostrva, u najjužnijoj provinciji Kine, na obali Sanya zaliva i prostire se na impresivnih 409.000 kvadratnih metara.

Predviđen je sistem za sakupljanje kišnice

Predviđen je sistem za sakupljanje kišnice (Foto: Brick Visual)

Centralna tačka ovog ambicioznog projekta biće veliki kulturni centar, koji će biti okarakterisan serijom slojevitih krovova koji se blago savijaju, referencirajući lokalnu topografiju i, prema rečima tima iz ZHA, podsećajući na jedra na morskom povetarcu. Uz kulturni centar ovde će se naći hoteli, stambeni i poslovni prostor, restorani i prodavnice.

Solarni paneli će obezbeđivati energiju

Solarni paneli će obezbeđivati energiju (Foto: Negativ)

Iako još uvek nema potvrde da li će projekat definitivno biti realizovan, ukoliko se to dogodi, Sanya Cultural District obećava da će biti mesto gde će se kultura i arhitektura susresti na spektakularan način.

Za hlađenje će se koristiti morska voda

Sistem hlađenja će koristiti morsku vodu (Foto: Brick Visual)

Kulturni centar, koji će biti fokus celokupnog distrikta, domaćin je različitim sadržajima, uključujući pozorište i izložbene galerije u jednoj zgradi, dok će druga zgrada biti domaćin konferencijskom centru. Oba objekta će se odlikovati prostranim ulaznim holovima i obiljem prirodne svetlosti zahvaljujući ekspanzivnom zastakljenju, koje će ujedno i uokvirivati pogled, dok će unutrašnjost biti obložena atraktivnim drvenim elementima.

Pozorište

Pozorište (Foto: Negativ)

ZHA je ističe da centralna osa povezuje novi lučki kvart sa starim delom grada i razdvaja komercijalni i kulturni deo distrikta. Zajednički će im biti javni trg sa pogledom na luku. Talasasti krovovi uokviriće predvorje pozorišta i konferencijskog centra, a moći će da se vide iz cele luke.

Konferencijski centar

Konferencijski centar (Foto: Negativ)

Autori su se vodili principima održive gradnje, pa će kompleks imati sistem za sakupljanje kišnice, kao i instalirane solarne panele. Maksimalno će se koristiti prirodna svetlost i ventilacija. Sistem hlađenja će upotrebljavati morsku vodu, a predviđen je i pametni sistem zasenčenja.

Koristiće se drvo iz sertifikovanih šuma

Koristiće se drvo iz sertifikovanih održivih šuma (Foto: Negativ)

Za izgradnju će se koristiti reciklirani materijali i drvo iz sertifikovanih održivih šuma, otporno na lokalne vremenske prilike.

U ovom zalivu naći će se i dva luksuzna hotela u spektakularnoj zakrivljenoj zgradi "Sanya Horizons".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;