INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pod velikim listom bambusa: Upoznajte Anji, kulturni i umetnički centar

21.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Anji kulturni i umetnički centar smešten je u srcu polja zelenog čaja u Kineskoj provinciji Zhejiang i predstavlja otvoreni javni prostor. Dizajnirao ga je čuveni studio MAD Architects, a cilj centra je da omogući otvorenu interakciju i povezivanje posetiocima u svako doba dana.

Foto: MAD Architects

Arhitekte se bile inspirisane jedinstvenim identitetom ovog mesta koje je dobilo nagradu Ujedinjenih nacija za stanište, a prepoznatljivo je i po bambusu i belom čaju. Arhitektonski koncept centra se besprekorno uklapa u prirodni i urbanistički pejzaž oblasti, istovremeno čuvajući kulturnu baštinu regiona.

Arhitektura u skladu sa prirodom

Ovaj projekat predstavlja vezu između grada na istoku i reke i planina na zapadu, te ima veliki metalni krov u obliku bambusovog lišća.

Foto: MAD Architects

Ma Yansong, glavni arhitekta MAD-a, navodi da je cilj bio da se jedinstvena aura ovog regiona integriše u svakodnevni život.

Centar se prostire na približno 149.000 kvadratnih metara, od kojih je oko 120.000 kvadratnih metara građeviskog prostora. U njemu će se nalaziti šest različitih celina: veliko pozorište, konferencijski centar, centar za slobodno vreme, sportski centar, centar za mlade i centar za umetničko obrazovanje.

Foto: MAD Architects

Posetioci će moći da uživaju u prelepom pogledu na okolinu. Postoji više dvorišta koja povezuju unutrašnje i spoljašnje prostore, a obilje prirodne svetlosti obezbeđeno je zahvaljujući otvorima na metalnoj konstrukciji.

Postojaće mogućnost organizovajna različitih događaja na velikoj pozornici smeštenoj na zapadoj strani centra. Pozorište će moći da primi 1.300, a konferencijski centar 2.000 ljudi.

Foto: MAD Architects

Inovacije i održivost

U cilju promocije održivosti i energetske efikasnosti, projekat uključuje zelene krovove, mnogo zelenih površina i korišćenje kišnice. Izgradnja ovog centra je u toku, a trebalo bi da bude završena 2025. godine. Predviđeno je da glavna fasada bude visoka 17 metara i to će biti najviši samostalni stakleni zid u Kini.

Foto: MAD Architects

Uzimajući sve u obzir, Anji kulturni i umetnički centar predstavlja savršen spoj prirode, kulture i savremene arhitekture, postavljajući nove standarde u oblasti građevinske industrije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;