IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pod velikim listom bambusa: Upoznajte Anji, kulturni i umetnički centar

21.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Anji kulturni i umetnički centar smešten je u srcu polja zelenog čaja u Kineskoj provinciji Zhejiang i predstavlja otvoreni javni prostor. Dizajnirao ga je čuveni studio MAD Architects, a cilj centra je da omogući otvorenu interakciju i povezivanje posetiocima u svako doba dana.

Foto: MAD Architects

Arhitekte se bile inspirisane jedinstvenim identitetom ovog mesta koje je dobilo nagradu Ujedinjenih nacija za stanište, a prepoznatljivo je i po bambusu i belom čaju. Arhitektonski koncept centra se besprekorno uklapa u prirodni i urbanistički pejzaž oblasti, istovremeno čuvajući kulturnu baštinu regiona.

Arhitektura u skladu sa prirodom

Ovaj projekat predstavlja vezu između grada na istoku i reke i planina na zapadu, te ima veliki metalni krov u obliku bambusovog lišća.

Foto: MAD Architects

Ma Yansong, glavni arhitekta MAD-a, navodi da je cilj bio da se jedinstvena aura ovog regiona integriše u svakodnevni život.

Centar se prostire na približno 149.000 kvadratnih metara, od kojih je oko 120.000 kvadratnih metara građeviskog prostora. U njemu će se nalaziti šest različitih celina: veliko pozorište, konferencijski centar, centar za slobodno vreme, sportski centar, centar za mlade i centar za umetničko obrazovanje.

Foto: MAD Architects

Posetioci će moći da uživaju u prelepom pogledu na okolinu. Postoji više dvorišta koja povezuju unutrašnje i spoljašnje prostore, a obilje prirodne svetlosti obezbeđeno je zahvaljujući otvorima na metalnoj konstrukciji.

Postojaće mogućnost organizovajna različitih događaja na velikoj pozornici smeštenoj na zapadoj strani centra. Pozorište će moći da primi 1.300, a konferencijski centar 2.000 ljudi.

Foto: MAD Architects

Inovacije i održivost

U cilju promocije održivosti i energetske efikasnosti, projekat uključuje zelene krovove, mnogo zelenih površina i korišćenje kišnice. Izgradnja ovog centra je u toku, a trebalo bi da bude završena 2025. godine. Predviđeno je da glavna fasada bude visoka 17 metara i to će biti najviši samostalni stakleni zid u Kini.

Foto: MAD Architects

Uzimajući sve u obzir, Anji kulturni i umetnički centar predstavlja savršen spoj prirode, kulture i savremene arhitekture, postavljajući nove standarde u oblasti građevinske industrije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;