INFONET-468X60-BANNER

Novo srce Dizeldorfa: UNStudio predstavlja inovativne kule sa terasastim dizajnom

14.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavljen je projekat "Novo srce" koji će se sastojati od dve visoke zgrade u centru nove urbane razvojne zone u Dizeldorfu, u Nemačkoj. Ovaj ambiciozni projekat holandske firme UNStudio donosi niz inovacija u oblasti održive arhitekture i urbanog dizajna.

Projekat uključuje održivu gradnju i obnovljive izvore energije

Projekat uključuje održivu gradnju i obnovljive izvore energije (Foto: Engram)

Projekat obuhvata dve kule od kojih će jedna biti namenjena stanovanju, dok je druga, viša kula, predviđena za poslovni prostor. Obe zgrade su dizajnirane tako da budu fleksibilne i prilagodljive za različite stambene i kancelarijske rasporede. Viša kula će dostići visinu od 120 metara.

U centru ovog projekta od 10.000 kvadratnih metara nalaziće se niski paviljon koji će pružati različite usluge uključujući dnevni boravak za decu, zajedničke radne prostorije i medicinski centar.

Narandžasti most povezuje zgrade

Narandžasti most povezuje zgrade (Foto: Engram)

Zgrade će biti povezane narandžastim mostom koji je dizajniran kao "staza iskustva" i povezuje prvi sprat sva tri objekta. Osim toga, čvorište mobilnosti biće na tri sprata poslovne kule i povezivaće most na prvom spratu sa biciklističkom stazom u prizemlju i garažom u suterenu.

Prema navodima UNStudija, projekat je osmišljen da bude održiv i otporan na budućnost. Koristiće se armirani beton i drvo, a fasada će biti izrađena od prefabrikovanih, reciklabilnih modula. Takođe, predviđena je i infrastruktura za punjenje električnih vozila.

U centru projekta je niski paviljon

U centru projekta je niski paviljon (Foto: Engram)

Fotonaponski sistemi će biti integrisani u fasadu kako bi se generisala energija. Grejanje i hlađenje će biti bazirano na geotermalnoj energiji, što dodatno doprinosi održivosti celokupnog projekta.

Ben van Berkel, osnivač i glavni arhitekta u UNStudio, izjavio je da ovaj projekat neće biti samo održiv i zdrav za ljude koji će u njemu živeti i raditi, već će i obogatiti kulturni i javni prostor grada. UNStudio je izabran za dizajniranje ovog projekta jednoglasnom odlukom žirija, pobedivši tako mnoge druge poznate arhitektonske studije.

Predviđeni su različiti zajednički sadržaji

Predviđeni su različiti zajednički sadržaji (Foto: Engram)

Ovim projektom, UNStudio postavlja nove standarde u oblasti održive i inovativne arhitekture, dok Dizeldorf dobija novo, dinamično i multifunkcionalno "srce".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;