IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Roboti u pekari - Povećava se interesovanje za kobote u trgovini i zanatstvu

10.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Dolaze iz industrije, ali roboti se sada koriste i u perionicama i farmama, a uskoro bi mogli biti i u pekarama. Najveći svetski proizvođač robota FANUC, proizvođač pekarskih peći WIESHEU i specijalista za maloprodaju Wanzl zajednički su razvili automatski sistem "Bakisto".

"Bakisto" rasterećuje zaposlene i smanjuje bacanje hrane (Foto: Fanuc)

"Bakisto" bi ubuduće mogao da rastereti zaposlene u supermarketima i diskontima ponavljajućih poslova, uvede veći nivo pouzdanosti u proces pečenja i smanji bacanje hrane. Sistem uključuje robota koji obavlja važne radne korake kao što je punjenje pleha za pečenje, umetanje i vađenje pleha iz rerne i skladištenje vitrina.

"Sve veći nedostatak kvalifikovanih radnika podstiče interesovanje za robote van proizvodne industrije", kaže Ralf Völinger, generalni direktor FANUC-ove evropske poslovne jedinice za robote.

"Roboti mogu doneti primetno olakšanje u sektorima kao što su maloprodaja ili trgovina, gde je do sada bilo uobičajeno da se radni koraci obavljaju ručno," dodaje Völinger.

Zaposleni imaju povoljnije radno vreme uz robote

Zaposleni imaju povoljnije radno vreme uz robote (Foto: Fanuc)

Uvođenje robota u okruženje pekare koristilo bi zaposlenima na mnogo načina, uključujući i atraktivnije radno vreme. U slučaju "Bakista" učestvuje kolaborativni robot (kobot), koji rano ujutru počinje da peče, ako je pravilno programiran, što omogućava zaposlenima da duže spavaju.

Veštačka inteligencija određuje obim proizvodnje

Robotski sistem takođe pomaže u smanjenju bacanja hrane jer "Bakisto" koristi veštačku inteligenciju da izračuna koliko će lepinja, kroasana i peciva verovatno biti potrebno tokom dana pre nego što pripremi pecivo i izvadi ih iz rerne u pravo vreme.

"Obim prodaje u velikoj meri zavisi od faktora kao što su vremenske prilike, školski raspust i lokalni događaji", objašnjava Völlinger. "Naš sistem uzima ove informacije u obzir i peče prave količine, što znači manje stresa za zaposlene, jer ne moraju stalno da drže na oku ekrane i rerne. Umesto toga, oni se mogu fokusirati na druge zadatke."

"Bakisto" pomoću veštačke inteligencije određuje obim proizvodnje (Foto: Fanuc)

Najnoviji podaci Međunarodne federacije robotike (IFR) odražavaju trend usvajanja robota u širokom spektru sektora. Prema IFR-u, 517.000 robota je instalirano širom sveta u 2021.

Iako je udeo kobota do sada bio u jednocifrenom procentualnom opsegu, izgledi za rast kobota su dobri, uglavnom zato što im obično nisu potrebni zaštitni štitnici, lako se programiraju i smatraju se posebno fleksibilnim. FANUC je odgovorio na rastuću potražnju dodavanjem 11 modela kobota u svoj portfolio poslednjih godina. Ukupno, kompanija ima više od 100 modela u svom asortimanu i proizvodi oko 10.000 robota mesečno.

Za više informacija kontaktirajte FANUC Srbija d.o.o. putem e-maila sales@fanuc.rs.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;