IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nova biblioteka sijaće u Bronksu poput svetionika

12.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Inspiraciju za novu biblioteku u Bronksu Snøhetta je našla u drveću i parkovima Njujorka. Tako je nastao dizajn ove interesntne zgrade zelene spoljašnjosti. Arhitekte su vodile računa o održivosti, pa će biblioteka imati rezervoare za kišnicu i koristiće solarnu energiju.

Dizajn inspirisan prirodom (Foto: Snøhetta & LMNB)

Projekat za biblioteku Westchester Square izrađen je u saradnji sa Odeljenjem za dizajn i izgradnju grada Njujorka. Zgrada će imati betonsku osnovu na kojoj će se naći atraktivna staklena konstrukcija u zelenim tonovima. Biblioteka će zahvaljujući ovome danju imati obilje prirodnog svetla, a noću će svetleti kao svetionik.

Zgrada će imati dva sprata koja će se prostirati na 1.114m2, a posetiocima će na raspolaganju biti dve učionice, čitaonice, istraživačke sobe, višenamenski prostor za druženje i toaleti.

Snøhetta navodi da će učionice i prostor za druženje imati pogled na novu baštu koja će služiti za sakupljanje i filtraciju kišnice. Za baštu su predvideli višegodišnje biljke kojima prija senka, kao i ukrasno cvetajuće drveće.

Noću će izgledati kao svetionik (Foto: Snøhetta & LMNB)

Biblioteka će uz brigu o prirodnom svetlu i vodi imati dobru izolaciju, solarni sistem i energetski efikasan sistem ventilacije, a namera dizajnera je dobijanje LEED Platinum sertifikata - standarda zelene gradnje.

Izgradnja bi trebalo do počne do kraja 2023. godine nastavljajući niz neobičnih biblioteka koje je projektovao ovaj ugledni norveški studio uključujući zadivljujuću Calgary Central Library i Beijing Sub-Center Library koja se trenutno gradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;