INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova biblioteka sijaće u Bronksu poput svetionika

12.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Inspiraciju za novu biblioteku u Bronksu Snøhetta je našla u drveću i parkovima Njujorka. Tako je nastao dizajn ove interesntne zgrade zelene spoljašnjosti. Arhitekte su vodile računa o održivosti, pa će biblioteka imati rezervoare za kišnicu i koristiće solarnu energiju.

Dizajn inspirisan prirodom (Foto: Snøhetta & LMNB)

Projekat za biblioteku Westchester Square izrađen je u saradnji sa Odeljenjem za dizajn i izgradnju grada Njujorka. Zgrada će imati betonsku osnovu na kojoj će se naći atraktivna staklena konstrukcija u zelenim tonovima. Biblioteka će zahvaljujući ovome danju imati obilje prirodnog svetla, a noću će svetleti kao svetionik.

Zgrada će imati dva sprata koja će se prostirati na 1.114m2, a posetiocima će na raspolaganju biti dve učionice, čitaonice, istraživačke sobe, višenamenski prostor za druženje i toaleti.

Snøhetta navodi da će učionice i prostor za druženje imati pogled na novu baštu koja će služiti za sakupljanje i filtraciju kišnice. Za baštu su predvideli višegodišnje biljke kojima prija senka, kao i ukrasno cvetajuće drveće.

Noću će izgledati kao svetionik (Foto: Snøhetta & LMNB)

Biblioteka će uz brigu o prirodnom svetlu i vodi imati dobru izolaciju, solarni sistem i energetski efikasan sistem ventilacije, a namera dizajnera je dobijanje LEED Platinum sertifikata - standarda zelene gradnje.

Izgradnja bi trebalo do počne do kraja 2023. godine nastavljajući niz neobičnih biblioteka koje je projektovao ovaj ugledni norveški studio uključujući zadivljujuću Calgary Central Library i Beijing Sub-Center Library koja se trenutno gradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;