IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Fasada kao sunčev muzički instrument - Sunlight Symphony

12.02.2010. | Building UK

Sunlight Symphony (Sunčeva simfonija) osmislio je profesor i kompozitor Alexis Kirke sa univerziteta u Plajmutu - svetlosni senzori na fasadi aktiviraće digitalni zvuk kada sunčevi zraci padnu na njih i ta melodija ispunjavaće hol univerzitetske zgrade Roland Levinsky.

Kada slabi jutarnji zraci sunca padnu na prvi senzor, nastaće tihi zvuk a za njim i drugi zvukovi, melodije i harmonije. Tokom dana, usled oblaka, zvuk će menjati svoju glasnost i jasnoću, da bi u sumrak lagano utihnuo.

Sunlight Symphony (Sunčeva simfonija), po svemu poseban projekat, osmislio je profesor i kompozitor Alexis Kirke sa univerziteta u Plajmutu, Velika Britanija (University of Plymouth). Krajem februara kada projekat bude završen i pušten u rad, univerzitetska zgrada Roland Levinsky biće ispunjena zvucima koje proizvode sunčevi zraci.

Puno ime projekta je Peninsula Arts Festival the Sunlight Symphony, a sastoji se od serije svetlosnih senzora koji su postavljeni na fasadu zgrade. Kada sunčev zrak padne na senzor uključuje zvuk koji se pušta preko stereo-surround zvučnika u foajeu zgrade.

Tehnički deo, projektovanje, postavku, štelovanje i povezivanje senzora uradio je tehnolog Tim Hodgnos na ideju profesora Kirke-a.

Kirke, sa univerzitetskog Interdisciplinarnog centra za računarska istraživanja muzike (Interdisciplinary Centre for Computer Music Research), kaže da je obratio pažnju na to kako zgrada lepo izgleda kada je obasja jutarnje sunce.

Inspirisan ovim,osmislio je ideju za Sunlight Symphony i tražio od Hodson-a da isprojektuje kompleksnu mrežu svetslosnih senzora i tako mu pomogne da ispuni viziju.

Sunlight Symphony može se posmatrati na tri načina, kaže Kirke: kao instrument, kompozicija i instalacija.

- Instrument je zato što Sunce zapravo svira po zgradi, kompozicija zato što će ljudi u foajeu zgrade ujutru čuti nastajanje zvukova kao u muzičkom delu. Instalacija je zato što može biti ostavljeno da svira ceo dan kao muzička podloga dok Sunce prelazi preko nebeskog svoda, a oblaci menjaju jasnoću.

Prvi koncert počinje 26. februara i predstavljaće otvaranje festivala savremene muzike Peninsula Arts koji organizuje univerzitet, i puštaće se u određenim vremenskim intervalima tokom narednih 10 dana.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


G4SSECURESOLUTIONS-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;