NIST objavio konačni izveštaj o uzrocima kolapsa balon-sale u Dalasu

10.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Za vreme treninga prvog tima američkog fudbala Dallas Cowboys-a, 2. maja 2009. godine, došlo je do urušavanja montažne pomoćne hale. Pored tima, u hali su u tom trenutku bili i brojni novinari.

Pod udarima vetra prvo počele da se ljuljaju svetiljke da bi zatim čelična cevna konstrukcija balon sale počela da se urušava. Nekoliko članova tima završilo je u bolnici sa lakšim povredama. Od 12 povređenih osoba najgore je prošao trener Joe DeCamillis koji je zadobio težu povredu leđa.

Nacionalni institut za mere i tehnologiju SAD - NIST (National Institute of Standards and Technology) ovih dana objavio je konačni izveštaj o uzroku rušenja čelične cevne konstrukcije.

igrači i novinari pomažu povređenima

srušena sala - pogled odozgo

Takođe, NIST je preporučio da se provere sve slične konstrukcije, od čeličnih ramova i sa platnenim omotačem, i da se utvrdi da li su u stanju da izdrže sile vetra propisane standardima.

Dodatna preispitivanja ovih konstrukcija treba da utvrde da li platno ima ili ne uticaja na jačinu konstrukcija u ovakvim objektima, da li se na nju može osloniti u proračunima s obzirom da je podložno cepanju, kao i da li sale treba da budu u potpunosti ili delimično zatvorene, da li urušavanje jednog segmenta konstrukcije stvara domino-efekat i ruši sa sobom ceo objekat.

Problem je nastao u projektovanju tokom kog su, umesto parametara koje je koristio NIST, upotrebljavani parametri koji su doveli do smanjenih mehaničkih karakteristika konstrukcije. Na primer: NIST je računao snagu vetra kada je zgrada delimično otvorena (vrata, parapetna zona), dok su tokom projektovanja korišćeni parametri za potpuno zatvoren platneni omotač.

Takođe, NIST nije uzimao u obzir da platno obezbeđuje krutost konstrukciji, na šta se projekat oslanjao, ali NIST jeste uračunao i uticaj tačkastih spojeva platna i konstrukcije, što je originalni projekat takođe zanemarivao.

šema rušenja južnog dela sale

šema rušenja severnog dela sale

Prilikom analize NIST je sarađivao sa Nacionalnom okeanološkom i metereološkom službom - NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i njenom Nacionalnom laboratorijom za jake oluje (National Severe Storms Laboratory) kako bi utvrdio jačinu vetra u trenutku rušenja.

Zaključak je da je snaga vetra u tom trenutku bila oko 100km/h što je znatno slabije od brzine koju pokrivaju standardi u SAD - 145km/h. Najjači vetar tog trenutka bio je oko milju dalje od pomoćnog terena Cowboys-a.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !