INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Minergie® standard za održivu i energetski efikasnu gradnju Švajcarske

09.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Minergie® je švajcarski standard za održivu gradnju i rekonstrukciju. Iza njega stoje Konfederacija, Kantoni, kao i privredni akteri. Minergie standard je zaštićen međunarodnim zakonima i ne sme se neovlašćeno koristiti bilo gde na svetu.

Na sajtu Minergie (svi linkovi na kraju teksta) kaže se da je komfor onih koji žive i rade u nekoj zgradi srž ovog standarda. Komfor u ovim zgradama počiva na dve odlike: izuzetna izolacija i sistemi za dotok svežeg vazduha.

Potrošnja energije se koristi kao glavni faktora za merenje kvaliteta zgrade, i tom metodom može se napraviti pouzdana procena. Samo konačna potrošnja energije smatra se relevantnom.

Posebno je naglašeno da sva unapređenja objekta, bilo kroz projektna rešenja, bilo kroz ugrađene komponente, ne smeju preći cenu ukupnih troškova izgradnje, u odnosu na prosečnu zgradu istog tipa i površine, za više od 10%.

Minergie ostavlja arhitektima i inženjerima slobode u radu sve dotle dok je standard ispunjen. Vremenom, građevinska industrija razvila je mnoge proizvode koji treba da pomognu u postizanju ovog standarda, a konkurencija na tržištu ubrzava njihov razvitak i nove varijante rešenja na tržištu.

Na fotografijama ispod: zgrade sa nekim od Minergie sertifikata.

U okviru Minergie standardizacije postoji nekoliko tipova sertifikata (MINERGIE®-Standards):

  • MINERGIE®- Standard - osnovni standard za zgrade; zahteva da ukupna potrošnja energije bude oko 75% prosečne potrošnje, a da upotreba fosilnih goriva ne prelazi 50% od one u prosečnim zgradama
  • MINERGIE-P®-Standard - označava zgrade sa veoma niskom potrošnjom energije, naročito u pogledu potrošnje energije za grejanje; ovaj standard je pandan međunarodnom standardu za pasivne kuće (Passivhaus)
  • MINERGIE-ECO®-Standard - predstavlja nadogradnju osnovnog standarda u smislu ekoloških karakteristika zgrade: reciklaža, kvalitet unutrašnjeg vazduha, zaštita od buke, itd.
  • MINERGIE®-Modules (moduli) - komponente u objektu koje su sertifikovane za izuzetne rezultate u smislu energetske efikasnosti.

Minergie nudi obilje materijala projektantima sa potrebnim informacijama, organizuje seminare i konferencije, kao i razne treninge.

U daljem tekstu fokus je na osnovnom Minergie standardu za zgrade (na sajtu Minergie možete besplatno preuzeti dokumenta sa detaljnim informacijama o standardu, na nemačkom i francuskom jeziku).

Godine 2007. ukupno 8.200 zgrada imalo je MINERGIE®-Buildings sertifikat - tj. preko 8,3 miliona kvadratnih metara ukupne površine.

Pored osnovnih zahteva kao što je instalacija ventilacionog sistema i upravljanje dodatnim troškovima, prilikom podnošenje zahteva za sertifikaciju moraju biti predata detaljna merenja energetskih parametara (potrošnja za grejanje, toplu vodu, ventilaciju i klimatizaciju).

Pored odgovarajuće forme dokumentacije za prijavljivanje morate računati i na moguće dodatne provere objekta koje se sprovode po principu slučajnog uzorka.

U tabelama ispod prikazane su energetske karakteristike jednoporodične kuće - EPV (energy performance value).

Tabela 1: jednoporodična kuća koja se zagreva lož uljem; voda se zagreva električnom energijom

vrednost u kWh/m2 korisna energija efikasnost uređaja ukupna potrošnja faktor primarna energija
grejanje 

50 (A)

       
uštede izmenjivača u sistemu ventilacije

 -15 (B)

       
efektivna energija za grejanje

35 (C)

0,85 (D)

41,2 (E)

1 (F)

41,2 (G)

topla voda

14 (H)

1

14

2

28,0 (I)

energija za ventilaciju  

 

3 (K)

2

6,0

energetske karakteristike zgrade - EPV      

Total (L)

75,2 ≦ 38 ?

Tabela 2: jednoporodična kuća u kojoj se voda za grejanje i domaćinstvo zagreva toplotnom pumpom

vrednost u kWh/m2 korisna energija efikasnost uređaja ukupna potrošnja faktor primarna energija
grejanje 

50

       
uštede izmenjivača u sistemu ventilacije

-15

       
efektivna energija za grejanje

35

3,2

10,9

2

21,8

topla voda

14

2,9

4,8

2

9,6

energija za ventilaciju  

  

3

2

6,0

energetske karakteristike zgrade - EPV      

Total (L)

37,4 ≦ 38 ?

Objašnjenje proračuna:

  • energija za grejanje (A): po SIA-Standard 380/1 koji je zasnovan na EN ISO 13790 (bivši EN 832); rezultat mora biti manji od 60% potrošnje propisane u SIA 380/1.
  • izmenjivači toplote (B): standardni proračun po SIA 380/1; ne uključuje izmenjivače toplote u ventilacionom sistemu, iako se računaju u posebnom proračunu za efektivnu potrošnju za grejanje (C)
  • efektivna energija za grejanje (D): potrebe za grejnom energijom (korisnom) podeljene su na: efikasnost konverzije (u ovom slučaju peći na lož-ulje) i ukupnu potrošnju (E)
  • faktor (energy weighting factor - F): ukupna potrošnja energije množi se ovim faktorom i dobija se sveukupna količina potrebne energije za grejanje (G); ovaj faktor za energiju dobijenu iz fosilnih goriva je 1.
  • topla voda (H): količina energije za grejanje vode za domaćinstvo za jednoporodičnu kuću je 14kWh/m2 i za stanove 21kWh/m2; po navedenom principu, ova brojka se množi faktorom da bi se dobila sveukupna količina potrebne energije za grejanje vode za domaćinstvo (I) - faktor za električnu energiju je 2 s obzirom na velik udeo hidrocentrala u proizvodnji energije u Švajcarskoj
  • eliktrična energija za ventilaciju (K)
  • suma (L): suma svih parametara potrošnje energije mora biti upoređenja sa graničnom vrednošću, npr. 38kWh/m2 za stambene zgrade.

Rešenja za ispunjenje standarda

Kako bi olakšao projektantima, investitorima i izvođačima, Minergie sistem sertifikacije predstavlja standardna rešenja za projektovanje, izvođenje i opremanje zgrada (ograničeno na stambene zgrade).

Tako je dovoljno samo da izaberete jedno od pet standardnih rešenja za zagrevanje prostora i vode, i pritom ispunite nekolicinu dodatnih zahteva:

  • toplotna pumpa za grejanje prostora zimi i grejanje vode tokom cele godine
  • rešenja za grejanje prostora i vode na čvrsta goriva tokom zime, i toplotni kolektori za grejanje vode leti
  • automatizovani sistemi za grejanje na čvrsta goriva za grejanje prostora zimi, i grejanje vode tokom cele godine (npr. peći na pelet)
  • upotreba iskorišćene toplote (industrijska voda, spaljivanje otpada, postrojenja za prečišćavanje kanalizacionih voda) za grejanje prostora zimi i vode tokom cele godine
  • vazduh-voda toplotna pumpa (spoljašnji vazduh) za grejanje prostora zimi i tople vode tokom cele godine.

Pomenuti dodatni zahtevi su:

  • sistem ventilacije (comfort ventilation system - kako ga naziva Minergie) sa izmenjivačem toplote sa stepenom efikasnosti od najmanje 80% (ventilatori u sistemu moraju biti pokretani motorom sa jednosmernom ili naizmeničnom strujom)
  • toplotna provodljivost omotača objekta (U-vrednosti): zidovi, krov i pod - 0,2W/m2K, prozori - 1,0W/m2K i vrata - 1,2 W/m2K.

Brošura MINERGIE®-Charter 2008 u kojoj su objašnjeni osnovni principi (1 stranica) na kojima treba da se zasnivaju kuće budućnosti nastala je sa željom da se ubrza, za sada presporo, prenošenje know-how za održivu gradnju (link ispod)

Linkovi:


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;