Prvi ugovor o finansiranju izgradnje vetroparka u Srbiji

09.07.2014. | Tanjug

„Erste banka“ i firma Vetropark Kula, čiji je osnivač italijansko-srpska kompanija „MK Fintel Win“, potpisale su ugovor o finansiranju vetroparka u okolini Kule u iznosu od 11,7 miliona evra, a radovi će početi tokom leta. U zajedničkom saopštenju dve kompanije precizira se da je u pitanju kredit od 11,7 miliona evra, od čega je 9,65 miliona sa rokom otplate na 12 godina, a ostatak je namenjen finansiranju PDV-a.

Instalisana snaga ovog vetroparka biće 9,9MW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 25GWh (gigavat časova). Park će se sastojati od tri vetrenjače pojedinačne snage od po 3,3MW.

- Realizovanje projekata koji koriste obnovljive izvore energije podrazumeva veoma kompleksne aktivnosti i za nosioca projekta i za finansijera, posebno kada su u pitanju vetroparkovi. Ponosni smo što je prvi kredit za izgradnju vetroparka u Srbiji odobrila upravo „Erste banka“ – izjavio je predsednik Izvršnog odbora „Erste banke“, Slavko Carić.

Ta banka, prema njegovim rečima, sa kompanijom „MK Fintel Wind“ razmatra finansiranje izgradnje i dodatnih vetroparkova. „Erste banka“ je do sada sa skoro 35 miliona evra finansirala projekte koji koriste obnovljive izvore energije. Reč je o 17 mini hidroelektrana, dva biogasna postrojenja, solarnim elektranama, kao i drugim projektima. Od pomenutih 17 mini hidroelektrana, tokom prethodnog perioda već je 10 počelo da proizvodi električnu energiju. Nakon realizacije kredita namenjenog izgradnji Vetroparka Kula ukupan iznos finansiranja „Erste banke“ projekata u oblasti obnovljivih izvora energije biće više od 46 miliona evra.

Osnovna delatnost kompanije „MK Fintel Wind“ je proizvodnja „zelene“ električne energije, a kompanija radi i na povećanju ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju i ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu, navedeno je u saopštenju.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...