Planira se solarna elektrana u Novom Miloševu

04.07.2014. | Energetski portal Srbije

U Novom Miloševu, u indstrijskoj zoni Novog Bečeja ćerka nemačke kompanije „Solar 9580″, planira gradnju solarne elektrane snage 999 KW. Ova kompanija sa sedištem u Kikindi do sada je uložila 10.000 evra u proces prikupljanja neophodne dokumentacije, i u fazi je iščekivanja građevinske dozvole koja se, kako za „Energetski portal“ kaže direktor kompanije gospodin Dušan Varađanin, očekuju za mesec dana.

Zemljište lokacije od 1,6ha površine nalazi se pod zakupom u vremenskom periodu od 49 godina, a planira se ulaganje od oko 1,7 miliona evra u budućem periodu. Prema nacrtu tima iz Nemačke domaća firma „IS” iz Ade uradila je glavni projekat.

Varađanin navodi da im je opština Novi Bečej izašla u susret u procesu pribavljanja neophodnih dozvola i da im je, pored toga što su imali urađen plan detaljne regulacije, bilo potrebno oko godinu dana da zaokruže ovu fazu procesa.

Dalji planovi su podnošenje zahteva za dobijanje podsticajnih cena za kupovinu struje iz obnovljivih izvora. Pored ovog za sada jedinog u ovoj fazi projekta, kompanija „Solar 9580″ planira ulaganja u male hidrelektrane snage do 1MW. S tim u vezi, izabrali su nekoliko projekata koji su predloženi od strane Ministarstvar rudarstva i energetike i za njihov razvoj angažovaće domaće kompanije.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije