PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Izolacija kuće čuva budžet (video)

30.06.2014. | RTS

Evropska unija ovog meseca pooštrila je Direktivu o energetskoj efikasnosti, pa su zemlje članice obavezne da godišnje renoviraju tri odsto starih građevina. Zidovi su zaštićeni kamenom vunom debelom 20 centimetara, a u potkrovlje se stavlja 25 centimetara debeo sloj staklene vune. Kamenu vunu Mađari uvoze iz Srbije.

U Mađarskoj je prvi put uveden uporedni program merenja efekata energetske efikasnosti u dve kuće – izolovanoj i neizolovanoj. To je pokazalo da je samo izolacijom zidova i krova, prepolovljena potrošnja gasa i struje, što znači i 50 odsto manje troškova za grejanje.

Projekat, jedinstven u Evropi, obuhvatio je u dva susedna mesta identične kuće od 100 kvadrata sa istim brojem članova domaćinstva. Tokom zime u izolovanoj kući u mestu Hajdunanaš samo na gasu za grejanje uštedeli su oko 600 evra.

- Posle izolacije lako je održati temperaturu stabilno na 22 stepena. Videli ste lepu terasu na ulazu u kuću iz dvorišta, ona je izgrađena od tih para koje smo uštedeli od grejanja – kaže domaćica izolovane kuće, Beti Tikaš.

I u neizolovanoj kući, u susednom mesu Hajdudorog, konkurisali su za projekat ugradnje izolacije jer sami nisu mogli da izdvoje šest hiljada evra za izolaciju krova i fasade. Tokom grejne sezone samo gas plaćaju 120 evra mesečno.

- Oko 40 odsto svojih primanja dajemo za grejanje, nešto malo manje nas je leti koštalo do sada i hlađenje. Prijavili smo se za ovaj program kako bismo što brže izolovali kuću – kaže Eržebet Jasoi, domaćica neizolovane kuće iz Hajdudoroga.

Kamena vuna iz Srbije

Zidovi su zaštićeni kamenom vunom debelom 20 centimetara a u potkrovlje stavljaju 25 centimetara debeo sloj staklene vune. Zanimljivo je da kamenu vunu uvoze iz Srbije, iz „Knaufove“ fabrike u Surdulici.

- Kamena vuna koju uvozimo iz Srbije je prirodni materijal, paropropusna je, nema vlage, zadržava toplotu, protivpožarni je marterijal a štiti i od buke – navodi Laslo Kanjuk, šef projekta „Knauf-Mađarska".

Od prošle godine i u našoj zemlji ugrdnja izolacije je obavezna.

- Ukoliko je to postojeći objekat koji nema nikakvu izolaciju trebalo bi staviti najmanje osam centimetara kamene vune, a ukoliko je objekt nov - treba najmanje 12 centimetara – ističe Marija Ilić iz fabrike "Knauf izolacija Srbija".

Agošton Leđel iz Agencije za energetska merenja Mađarske kaže da su sa tim kućama pokazali  pravilan način izolacije i da ljudi sve više shvataju značaj mera energetske efikasnosti. U Mađarskoj postoje izvesni fondovi Evropske unije koji finansiraju te poslove kao i povoljni bankarski krediti za energetsku efikasnost, kaže on.

Merenja se nastavljaju i tokom leta zbog potreba hlađenja. Za ove eksperimentalne kuće napravljen je i sajt i one su kompjuterski povezane sa centrom iz koga se kontrolišu sve promene temperature i efekti mera energetske efikasnosti. Na tom sajtu se danonoćno prati i potrošnja i uštede energije i energenata u obe kuće. A novi podaci se učitavaju na svakih pet minuta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;