IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prostorni plan predviđa obilaznicu oko Karlovaca

26.06.2014. | Dnevnik

Prostorni plan sremskokarlovačke opštine, koji je nedavno zajedno sa strateškom procenom uticaja na životnu sredinu, bio na javnom uvidu, kao najveću novinu predviđa obilaznicu oko Sremskih Karlovaca i definiše trasu kojom bi mogla da prolazi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Da bi jedna ovakva saobraćajnica mogla da se planira, bilo je neophodno sačekati planove višeg reda, što je i učinjeno, ali je to usklađivanje prolongiralo izradu ovog dokumenta – kaže načelnica „Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine“ u sremskokarlovačkoj opštini Dušanka Janjušić, prema čijim se rečima čekalo da budu usvojeni regionalni prostorni plan Vojvodine i  prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata prirode Koviljsko-petrovaradinski rit.

Kako kaže Janjušićeva, polazna tačka obilaznog puta na teritoriji Sremskih Karlovaca bila bi u zoni Zanoša, s tim da se on nadovezuje na saobraćajnicu koja vodi od mosta Slobode. Od Zanoša trasa puta ide izvan naselja, iznad Rovina, Doke i Čerata i od Dudare prati putanju puta za Remetu, odatle se uključuje na Partizanski put i izlazi na čortanovačku rasksrnicu. Ovim nacrtom prostornog plana dati su okviri kretanja ove obilaznice, što treba razraditi planom detaljne regulacije.

Plan koriguje i granice građevinskog rejona prema Novom Sadu, izjednačavajući ga ujedno sa granicom katastarske opštine.

- Težili smo tome da se poveća voćarsko-vinogradarska zona u odnosu na vikend zonu – napominje Janjušićeva. - Naime, u pogledu kvadrature nije došlo do bitne promene, ali je ukrupnjavanjem parcela postignuto povećanje površina namenjenih voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji.

Ovim planom se predviđa da površina novih parcela na kojima je moguća izgradnja voćarsko-vinogradarskih objekata bude najmanje 2.500 kvadratnih metara, a da minimum 80 odsto parcele mora biti pod zasadom. Plan definiše i dva nova opštinska puta, jedan u radnoj zoni Prosjanice, a drugi na Banstolu, paralelno sa nekadašnjim magistralnim.

- Mnoga pitanja odnose se na „zonu zabranjene gradnje“, tačnije pojas koji je od intersa za odbranu zemlje, a nalazi se u Zanošu – kaže Dušanka Janjušić. - Unutar tog pojasa nije moguće graditi bez dozvole Ministarstva odbrane, kao što je i ranije bio slučaj.

Nacrt plana biće pred komisijom za planove 10. jula, a kako tokom njegovog javnog uvida nije bilo primedbi, očekuje se da u predloženom obliku, bude prihvaćen. Nakon toga ide na saglasnost u nadležni pokrajinski sekretarijat, i moglo bi da se desi da tokom jesni bude i usvojen.

Na Stražilovu niče hotel

Na Stražilovu se predviđa gradnja turističko-ugostiteljskog objekta na mestu nekadašnjeg hotela sa maksimalnih 100 ležajeva. Zgrada može imati najviše prizemlje, sprat i potkrovlje, kosi krov i mora biti obrađena tako da bude prilagođena neposrednom prirodnom ambijentu i okolnom pejsažu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;